donderdag 22 februari 2024
31.6 C
Paramaribo
12.4 C
Amsterdam
0
(0)

Rijstsector in Suriname krijgt overlegorgaan

lees ook ...

Binnen niet al te lange tijd komt er een platform dat zich zal buigen over kwesties de rijstsector rakende. In Nickerie heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), donderdag tijdens een persconferentie, de aankondiging hiervan gedaan. Er zullen in dit overlegorgaan vertegenwoordigers van de overheid, padieboeren en –verwerkers zitting hebben.

De BIBIS-topman was samen met zijn collega-ministers Riad Nurmohamed als ad-interim van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Rishma Kudipsingh door president Chandrikapersad Santokhi naar het rijstdistrict afgevaardigd om overleg te plegen met de padieboeren en padieverwerkers.

Dit bezoek volgt op de actie van padieboeren, die woensdag ertoe overgingen de Henarbrug te barricaderen uit protest tegen het feit dat de opkopers de prijs per baal natte padie hadden gebracht van SRD 470 naar SRD 400. Minister Ramdin geeft aan dat het vaststellen van de opkoopprijs in eerste instantie niet de verantwoordelijkheid van de regering is noch dat er daarvoor een wettelijke grondslag bestaat. Hij merkt op dat er verwachtingen zijn gecreëerd door de prijs van SRD 470, die inmiddels dus gekelderd is naar SRD 400. Dit heeft volgens de regeringsfunctionaris ook te maken met de internationale marktomstandigheden.

De regeringsdelegatie heeft op beide partijen een beroep gedaan om een kostencalculatie te presenteren. Het ligt in de bedoeling dat deze calculatie al aanstaande dinsdag een feit is. Uit de gesprekken met verwerkers zou zijn gebleken dat die bereid zijn SRD 425 als opkoopprijs te hanteren. Dit is, aldus minister Ramdin, ver beneden hetgeen dat de padieboeren zelf zouden willen. Hun kostencalculatie ligt rond de SRD 570. Minister Ramdin zegt dat de delegatie deze calculatie niet goed kan beoordelen, vooral vanwege het korte bezoek.

De calculaties zullen bestudeerd moeten worden, daarom is aan beide groepen gevraagd dat zij deze aan de regering doen toekomen. Ramdin spreekt de hoop uit dat partijen in de komende dagen in goed overleg met het platform zal komen tot een acceptabele vaststelling van de prijs. In elk geval zal de prijs niet lager dan SRD 425 moeten liggen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRijstsector in Suriname krijgt overlegorgaan