woensdag 27 september 2023
32.9 C
Paramaribo
22.6 C
Amsterdam
0
(0)

Rijstboeren Nickerie krijgen ureum ter compensatie rattenplaag

lees ook ...

Nationaal verbroedering en eenheidsevenement bij monument Ja...

Bij het monument van Jagernath Lachmon op het Onafhankelijkheidsplein vond op 21 september een ceremonie plaats ter gelegenheid van de Nationale Dag van Verbroedering en Eenheid. Deze plechtigheid vie...

Nickeriaanse padiboeren die te lijden hebben gehad onder de rattenplaag en wateroverlast, komen in aanmerking voor ureum. Op vrijdag 30 juni is is men begonnen om middels een afgifte bonnensysteem tot de distributie over te gaan.

Er is ook een nieuwe fabriek geopend waar parboiled rijst wordt geproduceerd. President Chandrikapersad Santokhi en minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben bij deze gelegenheid het belang van de rijstsector nogmaals benadrukt, waarbij gezegd werd dat de regering de rijstsector ten volle ondersteunt.

Minister Sewdien zegt dat het staatshoofd op vrijdag 23 juni 2023 in samenweking met enkele ondernemers het besluit heeft genomen om de boeren te compenseren met ureum. Het gaat om kleine padiboeren met arealen van minder dan 30 ha die worden voorzien van een zak ureum van 50 kilo per hectare. De 18.000 zakken ureum worden door een leverancier renteloos voorgeschoten.

“Ik heb eerder tijdens andere gelegenheden ook bekendgemaakt dat de helft van het budget van LVV naar Nickerie gaat. Rijst is ons belangrijkste landbouwgewas”, zei dminister Sewdien. President Santokhi overhandigde  de eerste afgiftebonnen. Boeren die minder dan 30 ha inzaaien, mogen hun bonnen afhalen op het LVV-kantoor.

Het staatshoofd gaf aan dat de regering internationaal nagaat waar zij goedkoper ureum kan betrekken. Een ieder die schade heeft geleden kan zich registreren. “Maak er goed gebruik van, het is een gebaar vanuit de regering”, aldus de president tegenover de boeren.

Bij de opening van de moderne fabriek voor parboiled rijst legde het staatshoofd de nadruk op werkgelegenheid en op het verder uitbreiden van de rijstsector. “De wereldprijs voor rijst is hoog en gunstig. Mek a moni now! Ga uitbreiden!”, aldus president Santokhi.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRijstboeren Nickerie krijgen ureum ter compensatie rattenplaag