woensdag 5 oktober 2022
29 C
Paramaribo
16 C
Amsterdam
5
(1)

Rijstboeren maken volgens onderzoek wel winst

lees ook ...

Project ‘Para moet schoon’ geslaagd

Na een voorbereiding van zes maanden, en twee weken uitvoering is het project ‘Para moet schoon’ gisteren feestelijk afgerond op het commissariaat. Maranzo Alexander, een jonge ondernemer is initiatie...

Rijstboeren  klagen al jaren over de lage prijs die padie opkopers bieden. Zij komen naar hun zeggen hierdoor  niet uit de kosten, en lijden verlies. Onderzoek heeft echter  het tegenovergestelde aan het licht gebracht. Dit bleek uit het afstudeeronderzoek van Nareen Gajadin, waarmee hij donderdag zijn mastergraad behaald heeft met een acht aan de Institute for Graduate Studies & Research.

Enkele jaren zaten de boeren onder de kostprijs en wel tot 2007. Vanaf dat jaar is er wel winst gemaakt. Men produceert witte rijst uit 50 procent van de oogst. Voer en slijpmeel horen tot de bijproducten. “Er zit best wel een winstmarge voor de boeren bij’

Subsidie aan boeren zou alleen zin hebben als de prijskostenquote onder 120 ligt. Die bestaat uit diverse componenten waaronder de prijs van padie per baal en de kostprijs per ton per hectare. De kostprijs zelf bestaat ook uit een aantal componenten, waaronder grondbewerking, loon en inputs. Bemesting is de grootste kostenpost”, zegt de onderzoeker. Hij adviseert een goede informatiestroom naar het planbureau, zodat de juiste planning gemaakt kan worden voor de productie. Het Anne van Dijk Rijstonderzoeksinstituut Nickerie en de afdeling statistiek van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij  zijn de instanties, die deze gegevens verzamelen. Gajadin heeft overzichtelijk opgesteld hoe de gegevensstroom naar het Planbureau kan geschieden.

“Hij zal met een eerlijke berekening komen, neem ik aan. Er zijn tal van zaken die een rol spelen, waaronder de koers, aangezien inputs geïmporteerd worden. De koers fluctueert in de voorbije maanden flink en staat vandaag de dag op ruim twintig Surinaamse dollar voor één US dollar,” zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) toen hij met bovenstaande gegevens werd  geconfronteerd. De voorzitter zegt dat het onderzoek mogelijk een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de sector. In dit geval zal het niet afgewezen worden.

Het onderzoek toont aan dat de prijs-kostenquote tot zeker 2030 boven 120 zal blijven. Productieverhoging zal hiervan het gevolg zijn, waardoor er uiteindelijk meer arealen nodig zullen zijn, indien de quote komt tussen  120 en 135. Wageningen, Maratakka en achter Southdrain zijn mogelijke gronden voor uitbreiding van rijstbouw. “Natuurlijk moet er vooraf werk gedaan worden, waaronder bodemonderzoek.”

“Er moet uitgebreid worden om de productie te vergroten. Er zijn jongeren die geïnteresseerd zijn in de rijstbouw, maar ze hebben geen grond.” Is de bevestiging van de SPBA voorzitter hiervan. Oemraw zegt ook dat de opbrengst van ruim twaalfduizend hectare voldoende is voor lokale consumptie. Vorig seizoen is er ruim 32.000 hectare ingezaaid, waarvan zo’n driehonderd door wateroverlast verloren is gegaan. De boeren zijn van plan om dit seizoen 35.000 hectare in te zaaien. De inzaaiperiode duurt tot medio augustus. Dit is nogmaals een bevestiging van wat het onderzoek heeft uitgewezen.

Hopelijk krijgt het resultaat van dit onderzoek voldoende aandacht van beleidsmakers, nu gebleken is dat de rijstboeren niet altijd verlies lijden, zoals zij vaak hebben beweerd.

.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRijstboeren maken volgens onderzoek wel winst