vrijdag 12 augustus 2022
26.1 C
Paramaribo
19.1 C
Amsterdam
3
(2)

Rijen voor ‘goedkope’ spijsolie en Financiele steun

lees ook ...

President Santokhi hoort knelpunten douanebond aan; meer amb...

Voorzitter Joyce de Vlugt van de Douanebond heeft diverse knelpunten gedeeld met president Chandrikapersad Santokhi. Het staatshoofd heeft vrijdag breedvoerig gesproken met het bestuur van de douanebo...

Sinds de wisselkoers voor de US dollar aan het begin van het jaar  2020 steeg  van 13 voor de US dollar tot 21.50 op dit moment, wordt boodschappen doen voor de gemiddelde Surinamer financieel gezien steeds zwaarder. Al een maand of twee ligt de prijs van een liter zonnebloem spijsolie tussen de SRD35. en de SRD50. Hierbij in aanmerking genomen dat een loon tussen de SRD 1500 en 3000 heel normaal is voor vele Surinamers. De eerste levensbehoeften slokken dan ook het loon van velen op. En elke lage of verlaagde prijs voor een onontbeerlijk product levert horden mensen of rijen bij de betreffende winkel.

Vanmorgen tegen 11 was het zover. De rijen van de jaren tachtig zijn terug. Bij de handelszaak en importeur HJ de Vries die ook  levensmiddelen verkoopt  werd er Zonnebloemolie verkocht voor SRD35 per liter, blijkbaar een stuk goedkoper dan elders. Een ieder ‘mocht’ drie liters spijsolie kopen. Ook bij Western Union is het dagelijks een drukte van belang alsof het marktdag is. Een rij die de hoek omgaat laat de financieel-economische situatie zien waarin Suriname verkeert.

Navraag bij enkele personen in de rij blijkt dat er vanuit het buitenland geld wordt gestuurd naar de familie alhier. Het is jammer voor de Surinamers die behoeftig zijn geworden door het wanbeleid van regeerders, dat die geen familie in het buitenland hebben of in elk geval geen familie die geld kan of wil sturen. De tot nu toe onbeantwoordde vraag is dan ook: Wie helpt de personen die absoluut buiten hun schuld niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien? De regering zegt dat er sociale steun komt in juni, maar zien is geloven en eten is weten. De mensen hebben de steun nu nodig.

De Surinamers in de diaspora steunen blijkbaar ook liever persoonlijk in familie verband dan op regeringaniveau zoals de regeringsleider had gehoopt. Misschien zal de hogere klasse in de westerse wereld nu begrijpen waarom de lagere klasse in ontwikkelingslanden meer kinderen ‘maken’. Het is voor deze tijden, wanneer anderen, in deze  regeringen, de bevolking verarmen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRijen voor 'goedkope' spijsolie en Financiele steun