Er is heel veel onduidelijkheid over de richting van het onderwijsproces voor dit resterend en het komend schooljaar. Dit hebben leerkrachten aangesloten bij de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) gezegd tijdens en shop stewards vergadering. Het is volgens hun niet duidelijk welke onderdelen van de leerstof zij moeten behandelen richting de afsluiting van het schooljaar 2020-2021. De leerstof moet volgens hun afgebakend worden.
Vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) zou onvoldoende gecommuniceerd zijn met de vakgroep over de nieuwe visie van het onderwijsproces. Leerkrachten willen ook nader geïnformeerd worden over het negende en tiende leerjaar, dat volgens het ministerie het komend schooljaar een feit zal zijn. Ze willen weten welke leerkrachten ingezet zullen worden voor die leerjaren.
Verder is tijdens de vergadering met shop stewards aangegeven, dat er geen eenduidigheid is bij de opstart van het onderwijs. Verschillende scholen hanteren hun eigen programma. Minister Marie Levens heeft in een recente Zoommeting instructies gegeven aan leerkrachten. Echter stonden deze instructies haaks op wat de leerkrachten eerder van beleidsfunctionarissen op het ministerie hebben gekregen.
De ALS heeft gemengde gevoelens voor leerlingen die van de zevende klas naar de achtste klas (huidige zesde klas) gaan. ALS-voorzitter Reshma Mangre ziet graag dat grote veranderingen binnen het onderwijs op nationaal niveau met verschillende stakeholders besproken worden. Bovendien is het gebruikelijk dat er eerst proef wordt gedraaid met de vernieuwingen. Er moet gekeken worden of die werken of niet.
“We hebben een aantal veranderingen meegemaakt in ons onderwijs, maar helaas merken wij niet wat de output is. En soms denk ik het is verloren geld. Een verandering hoeft niet überhaupt een verbetering te worden,” zegt Mangre. Bij ingrijpende veranderingen zoals nu is het van belang, dat wij een groot debat houden, vindt de ALS-voorzitter.