zaterdag 1 april 2023
30 C
Paramaribo
10 C
Amsterdam
0
(0)

Respijtzorg woongroep Stichting Huize Betheljada

lees ook ...

Workshop watermanagement in Spice Quest voor studenten

Het onderdirectoraat Onderzoek en Innovatie  Ministerie van het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft op woensdag 22 maart in samenwerking met het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (RO...

Stichting Huize Betheljada heeft maandag de woongroep Respijtzorg officieel geopend. Een groep van minstens tien pupillen met een meervoudig handicap zal maandag tot vrijdag via deze unit van de Stichting 24 uur per dag worden verzorgd. Zorginstellingen hebben in december 2020 aangegeven, dat er een enorme behoefte bestaat aan opvang van mensen met een meervoudige handicap. Mantelzorgers worden meestal volledig in beslag genomen door de zorg van hun chronische zieke geliefden.

“De nood was, mede vanwege de economische crisis waarin Suriname zit, heel hoog onder de ouders die hun kinderen op de wachtlijst hadden staan”, volgens Bryan Lalay. “Nu we hun kinderen kunnen opvangen, hebben de ouders of verzorgers die tijd beschikbaar om andere dingen zoals werk te kunnen  doen, zegt,” zegt hij.

“Ik voel me enorm geholpen met de zorg”, zegt Alida Afoisini, die moeder is van Robijento, een jongen met een meervoudige beperking. Voor ten minste één jaar, van maandag tot en met vrijdag,  zal de woongroep Respijt optimale 24-uurszorg bieden aan de jongen. De moeder Afoisini zal de bespaarde tijd eventueel benutten voor werk. Zonder de hulp van de woongroep hebben mantelzorgers als Afoisini deze mogelijkheid niet, volgens John Smit,  van Stichting Huize Betheljada.

Jaarlijks wordt de woongroep gedeeltelijk gesubsidieerd door Stichting vrienden van Betheljada en Stichting Bethesda. “Wij proberen langdurige zorg mogelijk te maken, zodat de instelling op den duur selfsupporting kan zijn”, zegt Smit.

Ook moeder Kavita Kalloe is opgelucht om de zorg van haar dochter Pooja over te dragen aan de zorgverleners van de woongroep Respijtzorg. “Het is heel belangrijk en het is een beetje steun voor mezelf. Ik kijk het eerst even aan hoe mijn dochter Pooja, die lijdt aan een hersenbeschadiging door haar epileptische aanvallen, het doet in de groep. Dan ga ik nadenken wat ik verder kan gaan doen.”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRespijtzorg woongroep Stichting Huize Betheljada