zondag 26 mei 2024
33 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
5
(1)

Reshuffling: Verlos directoraat Cultuur van de  barbaren!

lees ook ...

OM maakt opnieuw illegale landingsbaan in Avanavero onklaar

Het Openbaar Ministerie (OM) van Suriname heeft aangekondigd dat een landingsbaan in Avanavero, gelegen in het westen van Suriname, die voorheen werd gebruikt voor illegale activiteiten en op 1 decemb...

Het is wel duidelijk dat nepotisme (politieke regelarij) zorgt voor ondeskundige leidinggevenden, die harteloos en visieloos er een grote puinhoop van maken in Suriname. Ook het directoraat Cultuur is daarop geen uitzondering. De leiding daar heeft geen liefde of gevoel voor Cultuur en zij zijn per definitie cultuurbarbaren, die niet opbouwend werken, integendeel.

De sluiting en afbraak van de afdeling Cultuurstudies, het kapitaalverlies door ongebruik van hun gebouw in de Palmentuin, de vernietiging van de gym in de Palmentuinen het dis continueren  van de Cultuuragenda en afdeling Voorlichting zijn de vier punten waarop de conclusie gebaseerd is dat we hier te doen  hebben met cultuur barbaren, die vervangen zouden moeten worden.

Cultuurstudies

Omdat mijn hart bloedt om de afbraak van hetgeen positief was en ik als serieuze cultuuronderzoeker zo goed gebruik heb gemaakt van de afdeling Cultuurstudies moet ik dit allereerst uiten. Het is verschrikkelijk  spijtig dat de onvervangbare bibliotheek en de verzameling artefacten op die afdeling verloren dreigen te gaan alsook het prachtige historische pand, dat tegenover Fort Zeelandia ligt.

Het probleem is dat het pand een houtluizen invasie kreeg en de oplossing van Cultuur directeur Roseline Daan was dat het personeel daar mocht  vertrekken (ze zijn nu ambulant, hoorde ik ter plekke)en het gebouw werd verlaten. De nonchalance om het zover te  laten komen is onvergeeflijk. Er zijn zeker zeven rijke landen waarmee Suriname culturele verdragen heeft, er is een project gaande wat het rehabiliteren van  historische stadgebouwen financiert…Dan kan het er bij mij niet in dat er na maanden nog geen oplossing is en er nu daklozen bivakkeren.

Palmentuin

Het onderhoud en de bewaking van de 350 jaar oude Palmentuin vallen onder het directoraat Cultuur. Ondanks dat Cultuur de beschikking heeft over tientallen personeelsleden met een minimale opleiding, hebben de directeur en onderdirecteur Clifton Braam het blijkbaar niet nodig gevonden bewaking te organiseren.

Met bewaking zou de mooie en luchtige -en dure- gym die daar geplaatst is door de vorige First Lady in goede staat zijngebleven. Het is misdadig zoals het nu door vandalen bijna -of misschien zelfs geheel- onherstelbaar vernietigd is, door deze omissie van de directie.

Een doorn in het oog is ook het gebouw in de Palmentuin, dat bedoeld was om er crafts en voeding te verkopen.Terwijl vele ambtenaren heel weinig tot niets te doen hebben bij het directoraat Cultuur is het gebouw geraliseerd en een week na de opening niet meer open gegaan,  behalve eenmaal toen een afgestudeerde van het  Nola Hatterman Instituut toen, er een solo- expo heeft gehouden.

Meer dan 15 jaar een gebouw ongebruikt laten waar handenarbeid of algemener nijverheidsproducten zouden worden verkocht is onbegrijpelijk. Er is aan te zien dat de politieke benoemingen van cultuurdirecteuren, altijd ondeskundigen of niet deugende personen hebben opgeleverd. Of het nu een NPS, Pertjaja Luhur, of NDP,of zoals nu weer een NPS directie is geweest, het ontbreekt hun aan visie en hart voor cultuur.

Voorlichting/agenda

Nu Cultuurstudies gesloten is, en men de afdeling Voorlichting al vanaf 2018 zo goed als gesloten heeft kunnen scholieren, studenten, journalisten, toeristen of buitenlandse artiesten nergens  terecht bij het directoraat Cultuur voor informatie.

Het belangrijkste doel van het directoraat Cultuur, is de randvoorwaarden te scheppen zodat het verheffende en mooie van de diverse kunst- en cultuuruitingen van Suriname kan bloeien. Ook de wekelijkse Cultuuragenda, van de afdeling Voorlichting, die organisatoren van diverse niet winstgevende evenementen gratis publiciteit verschafte op de vrijdag, in de krant en op internet, is ter ziele. Voor mensen  die echte Surinaamse evenementen willen meemaken is  er geen vast oriëntatiepunt, zoals de Cultuuragenda die bood.

Dat de huidige directie, die beiden mediawerkers zijn geweest, niet beseft dat zijzelf en hun ambtenaren moeten werken, bewijst wel dat zij cultuurbarbaren zijn. Zij hebben  geen visie, verstand, gevoel of liefde voor de Surinaamse kunst  en cultuur.

Foto:(Surivision) historische gebouwen op het Zeelandiacomplex, uiterst links Cultuurstudies.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameReshuffling: Verlos directoraat Cultuur van de  barbaren!