donderdag 8 december 2022
30.2 C
Paramaribo
2.4 C
Amsterdam
5
(2)

Eerste nierdialyse centrum voor kinderen in Suriname in gebruik genomen

lees ook ...

Bewoners Hadassah ontvangen bereidverklaringen

Bewoners van het Hadassah Evangelisch Opvangcentrum hebben hun bereidverklaringen ontvangen. In februari dit jaar hebben bewoners tijdens een bezoek aan de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA),...

Nieraandoeningen komen niet alleen voor onder volwassenen, maar helaas ook onder kinderen. In Suriname zijn er meerdere dialysecentra die voornamelijk bestemd zijn voor het behandelen van volwassenen met nierproblemen. Om deze kinderen in een kindvriendelijke ruimte te ontvangen heeft donderdag in feestelijke stemming de officiële opening plaatsgevonden van het nierdialyse centrum voor kinderen.

Voor de opzet van dit centrum heeft de bank een donatie van US$ 131.000 gedaan. Het SVZ heeft gezorgd voor een geschikte ruimte binnen het ziekenhuis en voor de uitvoer van het project. Dit centrum is het eerste nierdialyse centrum voor kinderen in Suriname en is gehuisvest op de kinderafdeling van het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) te Paramaribo.

In Suriname hebben jaarlijks 15-25 kinderen in leeftijdscategorie 0 tot 18 jaar kortdurend of langdurend behoefte aan dialyse behandelingen als gevolg van acuut of terminaal nierfalen. Deze kinderen werden tot nu toe behandeld in de centra voor volwassenen, met alle risico’s van dien. Op basis van deze noodzaak, heeft het ziekenhuis dit centrum voor kinderen opgezet in samenwerking met de Republic Bank.

“Adequate gezondheidszorg is een basisbehoefte voor iedereen, en een aanzienlijke transformatie in de kwaliteit van gezondheidszorg aan kinderen met nieraandoeningen is doorslaggevend. Toen Republic Bank bewust werd gemaakt van deze behoefte, waren wij onmiddellijk bereid om ons te committeren hieraan, omdat we inzagen welk verschil dit centrum zou maken in de gezondheid, het welzijn en de levensduur van de kinderen, alsook in de algehele gezondheidszorg van het land”, zei de managing director van de Republic Bank, Keith Johnson.

Samen met SVZ-directeur Manoj Hindori, heeft Johnson het plakkaat onthuld en werd hiermee het nieuwe centrum officieel geopend. Genodigden, personeelsleden van het ziekenhuis en de media kregen een rondleiding, waarbij kinderarts-nefroloog Werner Keenswijk tevens uitleg gaf over de werking van de dialyse machines.

“Met de opening van dit dialyse centrum is één van mijn dromen in vervulling gegaan, doordat kinderen met nierproblemen nu een veel grotere overlevingskans hebben. Daarnaast kan dialyse nu buiten schooltijd worden verricht, en kunnen de kinderen vanaf nu normaal naar school”, zegt Keenswijk, de trekker van het project.

Met behulp van haar sociaal maatschappelijk programma, The Power to Make a Difference, heeft de Republic Bank reeds 18 projecten in Suriname kunnen ondersteunen. Het programma heeft als doel om de gemeenschappen in alle landen waar de bank opereert, te ondersteunen op het gebied van gezondheidszorg, educatie, sport, milieubescherming en armoedebestrijding.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEerste nierdialyse centrum voor kinderen in Suriname in gebruik genomen