vrijdag 2 december 2022
24.7 C
Paramaribo
2.6 C
Amsterdam
0
(0)

Religieuze opleidingen worden gestandaardiseerd

lees ook ...

MinOWC is unhappy with student wrongdoing

On the night before the celebration of Independence Day, students from Imeao-4 broke loose in the most commonplace fashion during a school party. The society is really outraged by this and has made cl...

Het ministerie van Binnenlandse Zaken streeft ernaar eind van dit jaar alle opleidingen van de verschillende religieuze organisaties in Suriname te erkennen. De reden hiervoor is dat er geen vastgestelde standaarden zijn bij deze opleidingen, met het gevolg dat er vanuit het departement geen evenwichtige waardering kan worden vastgesteld voor de vanuit de respectieve religieuze organisaties  voorgedragen geestelijken, om aangesteld te worden als bezoldigde geestelijken.

Door de enorme religieuze verscheidenheid in Suriname is het uitvloeisel hiervan een veelheid aan religieuze organisaties. Deze proberen met hun eigen opgezette opleidingen en vastgestelde normen, te voorzien in hun eigen kadervorming. Aangezien het beleidsgebied Religieuze Aangelegenheden een verantwoordelijkheid is van het ministerie van Binnenlandse Zaken, ziet zij het als een noodzaak om het daarheen te leiden dat deze opleidingen formeel worden erkend. Het ministerie houdt daarbij rekening met het unieke karakter van dit soort opleidingen en de gepaard gaande religieuze vrijheid in ons land.

Alle geestelijke opleidingen zullen op verschillende niveaus worden aangeboden en moeten voldoen aan de minimale gestandaardiseerde vereisten. Dit moet ervoor zorgen dat de kwaliteit en uniformiteit van deze niet-formele onderwijs opleidingen, naar een hoger niveau worden getild en gegarandeerd. Inmiddels is door prof. Franklin Jabini reeds voorbereidend onderzoek hierop verricht met medewerking van de afdeling Religieuze Aangelegenheden en de verschillende religieuze opleidingen. Hierdoor is er reeds een goed beeld verkregen van de bestaande religieuze opleidingen in Suriname. Alle belanghebbenden zijn het erover eens dat erkenning vanuit de overheid noodzakelijk is. De onderzoeksresultaten geven ook aan dat er nu een traject moet worden uitgezet voor het vaststellen van curriculum-standaardisatie.

De religieuze organisaties juichen dit initiatief van het ministerie van harte toe en zeggen hun hun volle medewerking zullen verlenen aan het project. Ze onderstrepen verder dat het erkennen van de religieuze opleidingen als positief resultaat zal hebben dat geestelijken over de vereiste competenties zullen beschikken. Afgestudeerden van deze religieuze opleidingen in eigen land zullen met de standaardisatie van opleidingen, een erkend diploma ontvangen. Met de erkenning wordt een lang gekoesterde wens werkelijkheid.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameReligieuze opleidingen worden gestandaardiseerd