Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Reiziger Congo vertoont geen Ebola verschijnselen

Geplaatst

op

door

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft De Nationale Assemblée (DNA) gerustgesteld, dat Suriname niet op het punt staat van een Ebola-epidemie. Deze geruststelling volgt nadat bekend is geworden, dat een reiziger afkomstig uit de Democratische Republiek Congo, in Suriname is aangekomen. Volgens de bewindsman vertoont de man  geen verschijnselen van Ebola en komt hij ook niet uit een gebied waar deze ziekte voorkomt. Ondanks de man niet uit een risicogebied komt, blijft hij nog in quarantaine. De reiziger is met een Braziliaans paspoort Suriname binnengekomen, maar heeft een Chinees reisdocument getoond.

De immigratiedienst van Barbados heeft Suriname ingelicht over de passagier die op een KLM-vlucht zat. Na deze melding is bij aankomst het protocol van screening en afzondering van verdachte Ebola-gevallen bij de officiële grensposten van Suriname in werking gezet. Twee leden van het first response team zijn op de Johan Adolf Pengelluchthaven ingezet. Al gauw bleek in een interview dat de reisgeschiedenis van de man niet kon worden achterhaald. Door de taalbarrière was het ook moeilijk om de juiste informatie uit de reiziger te halen, omdat hij zich ook niet coöperatief opstelde. Er is een tolk bijgehaald, maar toch is de man heel stroef gebleven met het verstrekken van informatie.

Minister Elias heeft het parlement voorgehouden, dat er met alle instanties wordt gewerkt om meer duidelijkheid te brengen in de zaak. Volgens de bewindsman is alles compleet onder controle. Volksvertegenwoordigers hebben geschokt gereageerd op het verdachte gedrag van de reiziger. Ze eisen meer maatregelen van de regering en vragen er alles aan te doen om deze situatie in goede banen te leiden.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Regering Bouterse focust op vijf speerpunten naar 2020 toe

Geplaatst

op

door

De regering Bouterse zal zich op weg naar de verkiezingen van 2020 toe focussen op woningbouw, het grondbeleid, de infrastructuur, het sociaal beleid en een inhaalslag plegen in de schaalindeling van ambtenaren. Hiervoor is een structuur opgezet en presidentiële commissie ingesteld, die deze zaken ter hand moet nemen.  In het praatprogramma Bakana Tori via Radio SRS heeft president Desi Bouterse benadrukt, dat deze vijf speerpunten allemaal specifiek te maken hebben met het verbeteren van de menselijke omstandigheden. De economie van het land geniet de hoogste prioriteit bij hem, alsook de financiële stroom.

Volgens het staatshoofd is belangrijk dat “het schip op koers blijft”. Hierover is donderdag nog vergaderd met de regerings- en partijtop. Hoewel de regeringsleider in een derde regeertermijn gelooft, waarschuwt hij dat er nog veel werk aan de winkel is. Hij weet dat burgers ontevreden zijn en heeft daar begrip voor, maar geeft meteen aan dat er “terecht ontevredenen zijn en zij die onterecht ontevreden zijn.” President Bouterse heeft verder aangegeven,  dat er personen zijn wiens problemen niet opwegen tegen de problemen waarmee de regering zich bezig wil houden. De vijf speerpunten blijven prioriteit van de regering, zegt de regeringsleider.

Lees verder

Suriname

Juspol opent politie-unit bij VCB

Geplaatst

op

door

Vlak vóór de Surinaamse Volkskredietbank (VCB) en tegenover de Centrale Markt aan de Waterkant heeft het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) een unit van de politie in gebruik genomen. Het departement wil met deze speciale unit meer zichtbaarheid van de politie in de binnenstad van Paramaribo. Justitieminister Stuart Getrouw zegt, dat dit project één is dat hij al lang wilde uitvoeren.

Met het oog op de beweging in deze omgeving en de strategische doelen die Juspol wil bereiken, is het volgens Getrouw tijd om de unit te openen. “Door het plaatsen van de unit denk ik dat de bereikbaarheid van en naar de politie zal worden verkort. Hiermee vindt verscherping van de handhaving van de openbare orde en rust alsook de criminaliteitsbeheersing plaats,” zegt de bewindsman.

Volgens de bewindsman zullen vanuit deze eenheid de beheersdaden voor de ordehandhaving van het verkeer plaatsvinden. Getrouw heeft de VCB bedankt voor de ondersteuning en goede samenwerking. Dit geeft volgens hem in het bijzonder aan, hoe goed de samenwerking is tussen de publieke en private sector. De unit is een handreiking aan de samenleving voor een goede en betere dienstverlening van de politie, stelt de minister.

Volgens korpschef Roberto Prade is het de bedoeling, dat de politie vanuit de unit de controlewerkzaamheden zal uitvoeren op de wegen in de omgeving en de Centrale Markt. “We hebben vaker van burgers vernomen, dat het lijkt alsof de politie die op de markt is gehuisvest, zich daar schuilhoudt. Nu is de politie zichtbaar”, zegt de korpschef.

Hij heeft de samenleving opgeroepen om gretig gebruik te maken van de mogelijkheden die nu geschapen zijn. “Wij gaan sowieso evalueren en kijken hoe het zal werken. Waar er moet worden aangescherpt, zullen we dat sowieso doen,” stelt de korpschef. De politiepost op de Centrale Markt blijft gehandhaafd.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X