maandag 26 september 2022
24.4 C
Paramaribo
11.9 C
Amsterdam
0
(0)

Reglement inheems dorp Matta vastgelegd

lees ook ...

Onverantwoordelijke burgers brengen vernielingen aan te Bras...

Het bekende Brasaplein in het district Nickerie wordt niet met rust gelaten door vandalen. Een maand geleden werd meubilair vernietigd en deze keer zijn deze onverantwoordelijke burgers overgegaan tot...

Het inheemse dorp Korhopa (Matta) heeft nu een op papier vastgelegd reglement dat tijdens een goed bezochte bijzondere vergadering bekrachtigd werd door de gemeenschap. Dit reglement met 125 artikelen en sub artikelen is regel voor regel doorgenomen met de bewoners en vertegenwoordigers van lokale organisaties.

“De vergadering heeft wel lang geduurd, omdat we de regels goed wilden uitleggen aan de mensen. Zij zijn aan het eind van de vergadering akkoord gegaan met het reglement”, zegt Wendeline Sabajo, hoofdbasya van Korhopa. De hoofdbasya, die vanaf het overlijden van dorpshoofd Karwofodi met de leiding van het dorp belast is, zegt dat sommige mensen opmerkingen hebben geplaatst bij het artikel over het scholingsniveau van het dorpshoofd.

In het reglement is opgenomen dat een dorpshoofd tenminste het middelbaar onderwijs moet hebben gevolgd. “Sommige dorpelingen vinden dat de ladder te hoog is gelegd, maar velen vinden dat een dorpshoofd een redelijke scholing moet hebben genoten om zowel intern als extern goed te communiceren”, zegt Sabajo.

Daarnaast moet de kandidaat ten minste 5 jaar woonachtig zijn in Korhopa om dorpshoofd te worden en voor de functie van basya is dat gesteld op 2 jaar. “We moeten redelijk op de hoogte zijn van iemands handel en wandel. Want een dorpshoofd vertegenwoordigt een dorp en moet de gemeenschap goed uitdragen”, zegt Sabajo.

In het reglement komen verschillende onderwerpen aan de orde die te maken hebben met onder andere goed bestuur, orde en rust, aanwijzing van een nieuw dorpsbestuur, beheer van de dorpskas, en ook plichten van dorpsbewoners. Elk huishouden in Korhopa zal een kopie van het reglement krijgen. Dan hebben de mensen de regels schriftelijk bij zich en kunnen die zelf doornemen.

De bijzondere vergadering werd bijgewoond door de ondervoorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), Jona Gunther, de voorzitter van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica (OSIP), Lloyd Read en de waarnemend directeur van Bureau VIDS, Cylene France.

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport werd vertegenwoordigd door directeur Loreen Jubitana van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen. Tijdens deze bijeenkomst heeft het dorpsbestuur van Korhopa bekendgemaakt dat eind januari 2022 een dorpsvergadering belegd zal worden, waarbij de gemeenschap zal beslissen of het huidige bestuur kan aanblijven of dat het dorp een nieuw bestuur wenst.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameReglement inheems dorp Matta vastgelegd