zondag 19 mei 2024
26.6 C
Paramaribo
18.1 C
Amsterdam
0
(0)

Regionale agrosector moet ontwikkeld worden, zegt Santokhi

lees ook ...

Presidentiële monitoringsteam bezoekt minister Sozavo

‘Brede Welzijn voor de mens met een beperking’ is een Presidentiële Monitoringsteam. Op 10 mei jongstleden was dit team bij minister Ines Pané van Sociale Zaken en Volkshuisvesting voor een constructi...

Het staatshoofd merkte in zijn toespraak op vrijdag 19 augustus in Trinidad op, dat de urgentie van herontwikkeling van de agrarische sector voor de regio groot is. Tijdens de openingsceremonie van het Agri Investment Forum and Expo II, deed President Chandrikapersad Santokhi de dringende oproep aan de regio om hieromtrent actie te ondernemen.

Het staatshoofd gaf aan dat “de regio alleen door collectief op te trekken voorbereid kan zijn.” President Santokhi heeft geaccentueerd dat Suriname het juiste voorbeeld van bereidwilligheid toont, om samen te werken door vruchtbaar land beschikbaar te stellen voor investeerders, dat in samenwerking met lokale bedrijven gebruik zal worden. Het staatshoofd ging ook in op de beschikbaarstelling van 10 hectaren land door Suriname voor een regionale campus, die moet dienen als innovatieve hub voor jongeren.

De toespraak van president Santokhi heeft het belang van collectief acties ondernemen geaccentueerd. Ook de toespraken van de regeringsleiders van Barbados, Guyana en Trinidad & Tobago waren hierop gebaseerd. Het Guyanese staatshoofd, Irfaan Ali heeft benadrukt dat het belang van de ontwikkeling van menselijke capaciteit en instituten als basis voor de beoogde groei van de agrarische sector binnen de regio enorm belangrijk is. De premier van Trinidad & Tobago, Keith Rowley  riep de Caricom-burgers op om onderdeel te zijn van de oplossing.

De sprekers benadrukten dat klimaatsverandering, oorlogen en pandemieën blijvende factoren zullen zijn in de stijgende wereldprijzen van voedsel. In dit kader is het noodzakelijk dat de regio zich inzet voor het opvoeren van de lokale productie. De Barbadiaanse premier, Mia Mottley, accentueerde het belang van het bevorderen van zelfredzaamheid en zelfvoorziening door te stellen: “Eat what you grow, grow what you eat.”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegionale agrosector moet ontwikkeld worden, zegt Santokhi