zondag 24 september 2023
27.2 C
Paramaribo
10.8 C
Amsterdam
5
(1)

Regionaal Platform voor Inheemse Volken Amazone-landen besproken in Brasília

lees ook ...

President Santokhi motiveert Surinaamse studenten op Cuba

Tijdens zijn bezoek aan Cuba heeft president Chandrikapersad Santokhi een grote groep Surinaamse studenten aangemoedigd om blijvend te streven naar het beste en door te zetten, ondanks de uitdagingen....

Afgelopen week reisde Marie-Josée Artist naar Brasília om deel te nemen aan een belangrijke driedaagse vergadering over het opzetten van een Regionaal Inheems Platform voor de Inheemse volken van de Amazone-landen. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO) en gefaciliteerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

De ACTO is een verdrag op staatsniveau tussen de Amazone-landen, waaronder Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. Deze organisatie heeft in het verleden al verschillende initiatieven genomen om samen te werken met zowel overheden als Inheemse volken.

De huidige vergadering vindt plaats in het kader van de ontwikkelingen rondom het Klimaatverandering verdrag (Akkoord van Parijs-2015) en het Biodiversiteitsverdrag (Global Biodiversiteitsraamwerk – 2022), evenals de inspanningen van President Luiz Inacio Lula da Silva van Brazilië, die herstelprogramma’s uitvoert waarin de Inheemse volken een belangrijke rol spelen.

Tijdens de vergadering werden diverse onderwerpen besproken, waaronder de impact van klimaatverandering op de Inheemse volken en hun veerkracht om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden (adaptatie) en maatregelen te nemen om de effecten te verminderen (mitigatie). Speciale aandacht ging uit naar thema’s als voedselzekerheid, bossen en biodiversiteit, Inheemse talen, educatie, cultuur en gezondheid.

Artist, samen met twee vertegenwoordigers van BIBIS, legde speciale nadruk op de situatie in Suriname, waar de collectieve rechten van Inheemse volken, inclusief hun grondenrechten, nog niet wettelijk erkend zijn. Het delen van ervaringen over het gebruik van traditionele kennis en het behoud van Inheemse territoriale gebieden bleek van essentieel belang. Het standpunt van Artist kreeg ondersteuning van verschillende presentaties, waaronder die van FAO, en andere Inheemse deelnemers, zoals Peru.

De uitkomsten van deze vergadering zullen worden meegenomen naar nationale en regionale vergaderingen die de komende maanden zullen plaatsvinden, inclusief een vergadering in Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegionaal Platform voor Inheemse Volken Amazone-landen besproken in Brasília