woensdag 29 november 2023
26.6 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
0
(0)

Regeringsraad keurt conceptwet btw goed; invoering juli 2022

lees ook ...

Staatsvervoer ligt stil totdat bushouders geld zien

Antonius Pokie, de voorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders (OBS) heeft meegedeeld dat het staatsvervoer stil zal liggen totdat de bushouders hun geld hebben ontvangen. Volgens bekomen in...

De regeringsraad onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft vrijdag de conceptwet voor de belasting over de toegevoegde waarde (btw) aangenomen. Bijzonderheden in de conceptwet zijn eerder toegelicht door de directeur van de Belastingdienst, Ismaël Kalaykhan, en het team dat de conceptwet heeft voorbereid.

Het invoeren van btw is onderdeel van de economische hervorming die Suriname momenteel aan het doorvoeren is. Het voordeel van deze vorm van belastingen dat de belastingheffing meer wordt verschoven naar de bestedingskant van burgers, waar uiteindelijk particuliere consumenten van producten en diensten de belasting betalen. Het voordeel is dat meer mensen via hun bestedingen belasting zullen betalen. Hierdoor wordt de informele sector via de btw ook beter betrokken in de belastingheffing.

In verband met de introductie van de btw wordt ook bekeken op welke wijze loonbelasting effectiever kan plaatsvinden, in combinatie met daar waar mogelijk een volgende stap in de verlichting van de druk. De btw is al jarenlang de norm in de regio en internationaal, en is een belangrijke stap in de richting van een moderner belastingstelsel dat meer mogelijkheden creëert voor economische stabiliteit en groei.

Vervolgstappen
Met de aanname van de conceptwet door de regering, worden de vervolgstappen in het proces doorlopen. De belangrijke volgende stap zijn de consultatiegesprekken die maatschappijbreed met diverse stakeholders zullen worden gevoerd, zoals met het bedrijfsleven, de vakbeweging, consumenten- en beroepsorganisaties.

In een eerdere fase had reeds een eerste ronde gesprekken plaatsgevonden. De feedback van al deze gesprekken, zal worden meegenomen om uiteindelijk De Nationale Assemblee in staat te stellen een gebalanceerde btw wet met het nodige draagvlak aan te nemen.

De conceptwet zal worden aangeboden aan de Staatsraad en uiteindelijk ingediend bij De Nationale Assemblee die de procedure zal inzetten voor het behandelen van de wet. Er zullen verschillende gerichte campagnes komen die de samenleving tijdig van de nodige informatie zullen voorzien over onder meer de werking van de wet en de gevolgen voor de consument.

Belastingplichtige ondernemers zullen zo goed mogelijk worden ondersteund om hun verplichtingen zo goed mogelijk na te kunnen komen, maar ook om op de juiste wijze aanspraak te kunnen op privileges uit hoofde van wet.

De verwachting is dat de invoering van btw op 1 juli 2022 zal kunnen plaatsvinden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegeringsraad keurt conceptwet btw goed; invoering juli 2022