Bij zijn aantreden beloofde Santokhi dat hij de koers binnen een week omlaag zou brengen en met het IMF zou werken om de economie gezond te maken op zo’n manier dat de bevolking het niet zou voelen. Ook zou hij een transparant beleid voeren. Inmiddels weet iedereen dat belazeren, uitverkoop houden van Staats eigendommen, stelen, baantjes en voordelen regelen voor familie en vrienden alsook verdeel en heers tactiek de belangrijkste kenmerken zijn van de Santokhi- Brunswijk regering.
Iedereen weet ook dat je niet kan schrijven op water, de inkt zal zich oplossen in het water en wegvloeien daarmee. Vandaar de titel van deze column, de beloften van deze regering blijken gelogen, mooi gezegd, geschreven op water. Met nieuwe observaties en informatie volgen hier enkele voorbeelden.
Diepzee Haven
Hikmat Mahawatkhan, van geboorte Nickeriaan maar woonachtig en werkzaam in Nederland, noemt de plannen voor een diepzee haven een fata morgana. Een fata morgana is iets moois zien, wat er niet is of daar komt. Technisch en financieel legde hij uit waarom hij dat zegt. Er zou 1200 tot 1500 hectare grond aan de zee en riviermonding worden afgegeven/ verhuurd voor 25 jaar. Maar onze kust bestaat daar alleen uit modderbanken. Vanuit onze grote rivieren wordt voortdurend modder voor de kust met de oceaan aangespoeld. Daarom zijn de rivieren en de zee bij de kust bruinig, niet helder of blauw.
Voor een diep- water haven heb je 23 meter diepte nodig om de grote containerschepen te bedienen. Dan zou je dus een aantal keer per jaar je haven moeten sluiten om te baggeren. Dat maakt dat het financieel niet verantwoord of aantrekkelijk om een diepwater haven van 5,4 miljard euro aan te leggen.
Staatsroofconstructie
De hele ontwikkelingshulp die Suriname toegezegd kreeg van Nederland in 1975 was 3,2 miljard Nf. Een Nederlandse gulden, was ongeveer 50 Eurocent. De gedroomde diep waterhaven van Santokhi zou dus ongeveer 3x de hele ontwikkelingshulp kosten. Want je zou denken, de Nederlandse premier Rutte was op bezoek, waarom heeft Santokhi niet geprobeerd die haven te financieren vanuit een overeenkomst tussen de twee landen, maar als je de bedragen vergelijkt begrijp je waarom dat nooit gaat gebeuren.
Het gebied leent zich door de modderbanken niet voor een diepwater haven, maar een andere bewijs dat Santokhi weer gewoon staat te liegen is de totale afwezigheid van vertegenwoordigers van het Haven bedrijf van Rotterdam, internationaal bekend als Port of Rotterdam. Terwijl Santokhi wel steeds hun naam noemt. Dat het Rotterdamse Havenbedrijf de leugens niet tegenspreekt komt waarschijnlijk door het feit dat Suriname relatief onbelangrijk is voor hun.