Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Regering wil protest BvL en ALS via de rechter doen stoppen

Geplaatst

op

door

Vorig jaar werd een protest van de leraren gestopt door te beloven dat er in januari 2017 een loonsverhoging en functie-herwaardering zouden komen. Die belofte is door de regering echter niet nagekomen dus gingen de leraren, twee weken geleden, opnieuw de straat op. De regering vindt dat er lang genoeg is geprotesteerd en heeft een kort geding aangespannen. De rechter oordeelt vandaag of de leraren weer aan het werk moeten.

Het protest, onder leiding van vakbondsleider Wilgo Valies, begon met enkele honderden demonstranten, maar de steun bleef groeien. Het niet nakomen van de belofte heeft kwaad bloed gezet bij een groot deel van de leraren. Onderhandelingen hebben niets opgeleverd en een tijdelijke loonsverhoging van de regering is door de bondsleden verworpen. Zij willen maar één ding, dat de regering zich aan de vorig jaar gemaakte afspraken houdt.

Intussen hebben ook andere organisaties zich bij de protesten van de leraren aangesloten. Vakbonden, politieke partijen en ook de anti-regeringsbeweging ‘Wij Zijn Moe’ hebben zich solidair verklaard. De coalitie spreekt dan ook van een “politiek protest” dat niets met de eisen van de leraren te maken heeft.

De kortgedingrechter zal vanmiddag een oordeel vellen. “De overeenkomst met de regering staat zwart op wit en is ondertekend door alle betrokkenen”, zegt Wilgo Valies van de Bond van Leraren. “We staan in ons recht en hopen dat de rechter dat inziet. Op last van de rechter weer met tegenzin en gefrustreerd aan het werk gaan is geen oplossing voor de problemen in het land.”

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

LVV verstrekt meer dan 250 visvergunnigen

Geplaatst

op

door

De afdeling visvergunningen van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), heeft in de districten Coronie en Nickerie visvergunningen voor het jaar 2019 vertrekt aan belanghebbenden.

In de categorie binnenwateren visserij bekend als BV, zijn 5 spannet, 5 lijnnet, 6 drijfnet, 40 Fuik, 26 sleepnet en 71 kieuwnet vergunningen verstrekt. In de categorie kustvisserij bekend als SKB, zijn in Nickerie 98 vergunningen verstrekt, terwijl er in het district Coronie 2 SKB  en 1 BV vergunning aan belanghebbenden zijn uitgegeven. Deze vergunningen zijn uitgereikt op 15 en 16 juli in de desbetreffende districten.

Minister Rabin Parmessar had de sector beloofd dat indien aan alle voorwaarden is voldaan, hij over zou gaan tot het tekenen van de vergunningen. Volgens Nelia Finisie van de afdeling visvergunningen is er een vastgestelde procedure voor het verlengen van een visvergunning. Voor wat het Bigipan gebied betreft, is er enige ordening gebracht in het vergunningen beleid. Was het vroeger zo dat met één en dezelfde vergunning vissen en garnalen mochten worden gevangen, is het nu opgedeeld in 2 aparte vergunningen. Er bestaat nu dus sinds vorig jaar een vergunning voor sleepnet en qnet garnalen.

Een visser die vis en garnalen in het Bigipan gebied wenst te vangen moet dus nu 2 aparte vergunningen hebben. De samenwerking met de visserij sector in Nickerie is de afgelopen maand opgevoerd zegt Abas Noredjo voorzitter van de coöperatie ontwikkeling visserijsector Nickerie. De afdeling visserij treed op geregelde basis in overleg met de coöperatie. Abas ervaart de nieuwe ontwikkelingen in de visserij sector, als zeer positief. Het stemt hem goed dat de vissers nu over hun visvergunningen beschikken. Minister Rabin Parmessar zegt voornemens te zijn er alles aan te doen dat de visvergunningen voor het jaar 2020 reeds in januari kunnen worden verstrekt. Echter bestaat er geen ruimte voor nieuwe aanvragen, vanwege de landelijke ordening welke opgang wordt gebracht.

Lees verder

Suriname

Openbare Werken gaat door met riolerings- en rehabilitatiewerkzaamheden

Geplaatst

op

door

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT &C) is in verschillende gebieden bezig met riolerings- en rehabilitatiewerkzaamheden. Er wordt nu gewerkt aan de Charlesburgweg en in de omgeving van Palmentuin, namelijk de President da Costalaan en de Wicherstraat. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van een subcontract, dat onderdeel is van het Dalian 4 project. Eerder is gewerkt te Pontbuiten en Latour.

De aannemer is aan de President da Costalaan en de Wicherstraat bezig met rioleringswerkzamheden, waarbij er duikers worden aangelegd. Aan de Nieuwe Charlesburgweg wordt de wegfundering aangebracht. Deze weg verkeerde in een deplorabele staat en wordt aangepakt omdat het een belangrijke ontsluitingsweg is.

Aan de Nieuwe Charlesburgweg worden ook enkele veranderingen aangebracht aan de inrichting van de weg. Het rijpad zal vijf meter breed bllijven, maar er worden aan weerszijden van de weg voetpaden aangelegd. De aannemer Kuldipsingh Infra n.v is belast met de werkzaamheden, terwijl de directievoering in handen ligt van Bureau Cite. Volgens planning worden de werkzaamheden later dit jaar opgeleverd.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X