zaterdag 22 januari 2022
26.6 C
Paramaribo
6.5 C
Amsterdam
0
(0)

Regering streeft naar 24-uurs elektrificatie binnenland

lees ook ...

President Erdogan wil naam van land Turkije wijzigen

Recep Tayyip Erdogan, de Turkse president wil de naam van het land wijzigen. Hij is met de Verenigde Naties in gesprek hierover. Hiermee wil de president voorkomen dat de naam van het land in verband ...

Een van de belangrijkste prioriteiten van de regering voor 2022 is te zorgen voor 24-uurs elektrificatie voor gemeenschappen in het binnenland en diverse districten. Tot op heden heeft circa 10 procent van de bevolking van Suriname in het binnenland slechts de beschikking over maximaal 4 tot 8 uren elektriciteit per dag, zegt president Chan Santokhi.

Hij zegt dat de regering ernaar streeft om in 2024, conform Sustainable Development Goal -7-, betrouwbare energie voor alle burgers in Suriname te realiseren. Het beleid zal zich daarom in 2022 verder toeleggen op het aanbieden van hernieuwbare energiebronnen, met name zonne-energie in het binnenland en districten.

In de planning staan, in samenwerking met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), 11 nieuwe hybride stations. Via een bilateraal samenwerkingsprogramma met India zullen 50 dorpen uiterlijk 2023 toegang krijgen tot 24- uurs elektriciteit.

Middels een ander project zullen 55 andere dorpen aangesloten worden op 5 grote energiecentrales. Verder zal er een haalbaarheidsonderzoek gedaan worden, om een Floating Solar Systeem te installeren op het Stuwmeer, ter aanvulling van de Afobakka krachtcentrale. Er komen ook mini-solar stations in de districten Coronie, Nickerie, Saramacca, Commewijne en Brokopondo.

Ook zei het staatshoofd dat uitbreiding en verbetering zal plaatsvinden van het distributienetwerk te La Vigilantia, omgeving Bomapolder en Commissaris Weythingweg, en in de dorpen Bigi Poika, Pikin Saron en Kwakoegron in 2022.
De regeringsplannen over de aanpak van het elektrificatienetwerk van Bigi Poika klinkt als muziek in de oren van het dorpshoofd Ivanildo Ijunakame.

“Dat is heel goed, want we hebben al jaren de verschillende regeringen gevraagd om het stroomnetwerk te vernieuwen en uit te breiden. De stroompalen zijn aan het verrotten en er zijn zes nieuwe wegen in het dorp waar elektrificatie moet komen”, zegt Ijunakame. Door de verslechterde economische situatie die voelbaarder is in Paramaribo en de coronacrisis zijn veel mensen teruggekeerd naar het dorp.

Het dorpshoofd blij is met de huidige plannen van de regering, maar wil liever vandaag dan morgen 24-uurs elektriciteit voor Bigi Poika. Dat is een lang gekoesterde wens van de dorpelingen. Momenteel krijgen ze met een lichtmotor voor beperkte uren stroom.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering streeft naar 24-uurs elektrificatie binnenland