vrijdag 9 december 2022
25 C
Paramaribo
-0.7 C
Amsterdam
4.5
(2)

Regering stopt vluchten Haiti na vermaning (inter)nationale gemeenschap

lees ook ...

Stimuleringsfonds voor Journalistiek in Suriname

Stichting Democratie en Media (SDM) in Amsterdam heeft door tussenkomst van Nederlandse journalisten met ervaring in Suriname besloten een fonds voor financiële steun aan journalisten in Suriname op t...

De regering van Suriname heeft laten weten dat er vanuit de Internationale gemeenschap schriftelijk ernstige bezorgdheid is geuit over vliegtuigen met Haitianen die hier geregeld landen. Notabene midden in de covidpandemie. Er is door de regering een onderzoekscommissie ingesteld die indien nodig, de assistentie zal inroepen van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). President Chandrikapersad Santokhi heeft intussen de instructie gegeven om vluchten tussen Haïti en Suriname alsook visaverstrekking tot nader order aan te houden.

De vliegmaatschappijen, reisagenten en alle partijen die betrokken zijn bij de organisatie van deze vluchten is aangezegd om geen vluchten te plannen en/of voorbereidingen daarvoor te treffen. Er mogen alleen passagiers aan boord worden toegelaten die beschikken over alle noodzakelijke documenten, inclusief de geldende documenten in het kader van de covid-19-maatregelen. Indien bovengenoemde bedrijven zich hieraan niet houden, zullen  tegen hen sancties worden getroffen waaronder boetes en het dragen van de kosten voor repatriatie van de reizigers.

Uiterlijk midden mei 2021, zegt de regering een evaluatie te maken van de omstandigheden waaronder Haïtiaanse staatsburgers naar Suriname worden gebracht; hun verblijfplaats en quarantaine-omstandigheden en de legitimiteit van de documenten die overhandigd worden, inclusief de begeleidingsbrieven voor minderjarigen. Daarnaast zal ook onderzocht worden of deze Haïtiaanse reizigers via Suriname naar andere omliggende landen worden vervoerd en of daarbij mogelijk sprake is van mensenhandel.

De regering van de Republiek Suriname meldt ook dat er onder geen enkele voorwaarde meegewerkt zal worden aan het illegaal verkeer van personen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

13 REACTIES

13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering stopt vluchten Haiti na vermaning (inter)nationale gemeenschap