donderdag 8 juni 2023
25.5 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
5
(1)

Regering richt noodfonds op om getroffenen wateroverlast tegemoet te komen

lees ook ...

Verwachte opkomst van 25-30% bij landelijke online-verkiezin...

Op het Ewald P. Meyer Lyceum heeft minister Steven Mac Andrew van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) op donderdag 1 juni 2023 het startschot gegeven voor de eerste landelijke online-verkiez...

De regering wil met het oprichten van een noodfonds de getroffenen van wateroverlast in het binnenland tegemoetkomen. Dit kwam zaterdag naar voren tijdens een krutu in het multifunctioneel gebouw in Brokopondo centrum. De krutu is gehouden om tot een besluit te komen over de noodtoestand in het binnenland vanwege de wateroverlast.

President Chandrikapersad Santokhi heeft samen vicepresident Ronnie Brunswijk, enkele ministers, districtscommissaris (dc) Ludwig Mendelzoon van Brokopondo en andere functionarissen gediscussieerd over de huidige leefomstandigheden van de bewoners in het binnenland. De regering is tot het besluit gekomen om een noodfonds op te zetten voor de bewoners van het gebied die getroffen zijn door de wateroverlast.

Zij zullen zich moeten registreren via de nieuwe structuur die opgezet zal worden door de dc, zodat zij een tegemoetkoming kunnen ontvangen van de overheid. President Santokhi heeft in zijn toespraak de nadruk gelegd op de liefde die hij heeft voor het volk. “Wij zullen het volk niet in de steek laten”, zegt het staatshoofd.

De president gaf ook aan dat wateroverlast een terugkerend probleem zal zijn. Klimaatsverandering speelt hierbij een belangrijke rol. De vertegenwoordiger van de Meteorologische Dienst Suriname heeft hierbij wat inzicht gegeven over klimaatsverandering en hoe dit invloed heeft gehad op het water in het stuwmeer. Er zullen deskundigen gehaald worden uit Nederland en Brazilië om de situatie te observeren waarna het besluit genomen zal worden of de situatie van Brokopondo uitgeroepen wordt tot een noodtoestand of niet.

De Nationale Assemblee zal zich op maandag 23 mei buigen over de situatie in Brokopondo. Dit zodat er gemikt wordt op hulp van het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG), Grassalco en internationale organisaties
De bewoners van Brokopondo hebben tijdens de krutu hun bijdrage geleverd door ideeën en suggesties te deponeren bij de dc en persoonlijk aan de president.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering richt noodfonds op om getroffenen wateroverlast tegemoet te komen