woensdag 6 december 2023
23.9 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
0
(0)

Regering richt focus op duurzame ontwikkeling in West-Suriname met Bauxietproject

lees ook ...

Dodelijk ongeluk: tractor overrijdt werknemer in rijstareaal...

Op vrijdag 1 december 2023, rond 12.00 uur 's middags, is de 56-jarige combine-operator M.H. tijdens landbouwwerkzaamheden in een rijstareaal te Sabana, in de omgeving van Prins Benardpolder, dodelijk...

De regering heeft aangekondigd dat zij het proces heeft ingezet om investeerders aan te trekken voor de ontwikkeling van bauxiet in West-Suriname, met name in het Bakhuis gebied. President Chandrikapersad Santokhi heeft in het tweede kwartaal van 2023 de “Presidentiële Commissie Ontwikkeling West-Suriname Bakhuis Bauxiet” opgericht. Deze commissie is belast met het opstellen en begeleiden van dit proces op basis van een strategisch document.

Hoewel er sinds de jaren ’70 verschillende pogingen zijn ondernomen om de bauxietvoorraden daar te exploiteren, zijn deze om diverse redenen niet doorgegaan. De huidige situatie is echter anders. De groeiende wereldbevolking, klimaatadaptatie en nieuwe energie- en constructietechnologieën zorgen ervoor dat de vraag naar aluminium (en daarmee de grondstof bauxiet) in de komende decennia zal toenemen.

Bovendien werkt de regering-Santokhi aan het verbeteren van de infrastructuur in het gebied, het creëren van mogelijkheden voor vaktraining en scholing, en het verbeteren van de maritieme toegankelijkheid. Al deze aspecten maken de winning van Bakhuis bauxiet veel aantrekkelijker voor investeerders dan ooit tevoren.

Het uiteindelijke doel is echter niet alleen de winning van bauxiet, maar ook de lokale ontwikkeling door sociaaleconomische kansen te creëren in het westen van Suriname door zoveel mogelijk waarde toe te voegen aan de eindige grondstoffen. De regering benadrukt echter dat elke potentiële investeerder de lokale gemeenschappen voortdurend moet betrekken, het groene imago van Suriname moet behouden en de lokale betrokkenheid moet bevorderen.

De Presidentiële Commissie Ontwikkeling West-Suriname Bakhuis Bauxiet heeft een proces opgesteld waarin geïnteresseerden een “Expression of Interest” kunnen indienen en vervolgens kunnen reageren op een “Request for Proposal”. Deze voorstellen worden beoordeeld door de Commissie. Daarnaast heeft de Commissie een website gelanceerd: www.surinamebakhuisbauxite.sr. Deze website bevat alle relevante informatie met betrekking tot het eerder genoemde proces.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering richt focus op duurzame ontwikkeling in West-Suriname met Bauxietproject