zaterdag 25 mei 2024
30 C
Paramaribo
14.9 C
Amsterdam
0
(0)

Regering neemt stappen tegen onderwijsbonden in actie

lees ook ...

Beroving bij Koreastraat: slachtoffer in worsteling met rove...

Op zondag werd M.R. (56) slachtoffer van een beroving in de Koreastraat, waarbij ze betrokken raakte bij een worsteling met een van de belagers, resulterend in pijn over haar hele lichaam. Twee rov...

De regering zal actie ondernemen tegen de onderwijsbonden die nog steeds in actie zijn, zo verklaarde minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur op een regeringspersconferentie. De lidbonden verbonden aan de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) hebben aangekondigd dat leerkrachten de scholen tot 14 mei om 11 uur zullen verlaten uit protest tegen de verhoogde stroomtarieven. Minister Ori benadrukte dat deze situatie niet als een conflict tussen werkgever en werknemer zal worden geaccepteerd. Ook de Confederatie van Organisaties voor Landsdienaren (COL) houdt vast aan hun actieparool, waarbij zij van 7 tot 11 uur werken.

President Chan Santokhi deelde mee dat de regering in gesprek is met diverse vakbonden, waaronder de FOLS. Er is afgesproken dat de technici van de vakbeweging, vertegenwoordigd door Robert Ameerali en Edmund Neus, een week de tijd hebben om met de EBS, de Energie Autoriteit Suriname en Staatsolie om de tafel te zitten over de tarieven. Volgens de deskundigen van de vakbeweging zijn er fouten gemaakt bij de berekening en de uitgangspunten en projecties.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, de president en minister Stanley Raghoebarsing hebben aangegeven dat de energie subsidie afgebouwd moet worden. Raghoebarsing merkte op dat er maandelijks SRD 440 miljoen naar energiesubsidie gaat. Abiamofo ziet geen ruimte voor verlaging van de energietarieven. De regering heeft benadrukt dat de tarieven na maandenlange gesprekken, berekeningen en rapporten zijn vastgesteld. De technici zullen moeten aantonen waar eventuele fouten zijn gemaakt, waarna de regering bereid is deze te corrigeren.

Intussen hebben steeds meer bonden die in actie waren, het werk hervat. Bij Openbare Werken is de rust teruggekeerd nadat minister Riad Nurmohamed naar de rechter was gestapt, en nu volgt minister Ori dezelfde lijn. De Bond van Leraren en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname hebben het werk hervat vanaf maandag. Ori deelde mee dat ook inspecteurs onder aanvoering van de COL in actie zijn, waar ook tegen zal worden opgetreden. Het Syndicaat voor Onderwijsgevenden zal om 11 uur eveneens de scholen verlaten. Voor ouders is de situatie ook niet duidelijk. De bewindsman voerde aan dat dit jaar al slechte onderwijsresultaten zijn behaald, zoals blijkt uit de toetsen. Door de stakingen wordt de achterstand alleen maar groter.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering neemt stappen tegen onderwijsbonden in actie