donderdag 22 februari 2024
31.6 C
Paramaribo
12.4 C
Amsterdam
5
(2)

Regering krijgt ultimatum inheemsen; uiterlijk vrijdag intrekken gronden Pikin Saron

lees ook ...

Suriname bereidt zich voor op negende volks- en woningtellin...

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft de eerste stappen gezet in de voorbereidingen voor de negende volks- en woningtelling in Suriname. Momenteel zijn ABS-medewerkers bezig met veldwerk ...

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft een ultimatum gesteld aan de overheid. Alle gronden en concessies binnen het woon- en leefgebied van Pikin Saron in Para moeten vóór vrijdag ingetrokken worden. Dat deelde Muriël Fernandes, voorzitter van VIDS, vandaag mee in een vergadering met bewoners van Pikin Saron. Het traditionele orgaan van Inheemse gezagsdragers had gisteravond een gesprek met onder andere ministers Kenneth Amoksi (Juspol), Albert Ramdin (BIBIS) Krishna Mathoera (Defensie) en Dinotha Vorswijk (GBB).

VIDS wil dat bewoners van Pikin Saron zich niet in de steek gelaten voelen. Vandaar dat het bestuur van het traditionele orgaan van Inheemse gezagsdragers en andere dorpshoofden vandaag een bezoek gebracht hebben aan het desbetreffende dorp. Fernandes en de andere kapiteins hebben de gemeenschap gevraagd om het hoofd koel te houden.

Er wordt ook betreurd dat twee mensen uit de Inheemse gemeenschap het leven hebben gelaten. VIDS heeft van de regering een onafhankelijke onderzoek met betrekking tot de twee doden geëist en dat de nabestaanden een financiële bijstand krijgen om de mensen de begraven. Verder heeft VIDS bewerkstelligd, dat een persoon die gisteren actie voerde te Pikin Saron en door de politie in verzekering is gesteld, juridische bijstand krijgt.

“Lespeki gi wi leti, fu dati wi e feti!,” stelt de VIDS.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering krijgt ultimatum inheemsen; uiterlijk vrijdag intrekken gronden Pikin Saron