dinsdag 6 december 2022
25 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
0
(0)

Regering krijgt goedkeuring verhoging omzetbelasting

lees ook ...

Intellectueel eigendom Suriname wordt versterkt

Diana Versteeg, vertegenwoordiger van de European Union Intellectual Property Office (EUIPO), bracht een beleefdheidsbezoek aan minister Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technolog...

De regering heeft groen licht gekregen van het parlement om de omzetbelasting (OB) te verhogen. Vanaf 1 oktober wordt de OB voor alle categorieën goederen waarop die van toepassing is, gelijkgetrokken naar 12 procent. De wetswijziging daartoe is dinsdagavond met 29 stemmen vóór en dertien tegen goedgekeurd door De Nationale Assemblee.

Voor de levering van goederen is dat percentage momenteel 10 en voor het verrichten van diensten 8. In het kader van de economische herstelmaatregelen en om de inkomsten van de staat te verhogen was de omzetbelasting voor de import van goederen januari al verhoogd naar 12 procent.

In eerste instantie wilde regering dat de verhoging per 1 september zou ingaan. Echter hebben coalitieleden, onder wie Patricia Etnel (NPS), gepleit voor een verschuiving naar desnoods 1 oktober. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft dat voorstel overgenomen. Etnel vindt dat burgers al schoolspullen moeten aanschaffen en de extra kosten niet zullen aankunnen.

Volgens NDP-parlementariër Melvin Bouva van de NDP zal de ingangsdatum weinig soelaas bieden. Het parlement en de samenleving worden door de regering blij gemaakt met een dode mus. Hij merkte op dat de komende weken de verhoging van onder meer de WAM-premie, stroom- en watertarieven en brandstof een extra druk zullen leggen op het besteedbaar inkomen van de burger.

Hij pleitte ervoor dat de regering eerst de andere maatregelen om de druk op de koopkracht van de bevolking te minimaliseren treft, voordat de omzetbelasting werd opgetrokken. Wat Bouva betreft zou de belastingverhoging pas in januari of februari 2022 kunnen ingaan.

Minister Achaibersing deelde mee dat naast de verhoging van de OB belastinghervormingen zullen worden doorgevoerd die moeten resulteren in hogere inkomsten voor de staat. Hierover geeft hij binnenkort een presentatie in het parlement.

Voor gezondheidszorg alleen zal de overheid de komende periode elke maand SRD 38 miljoen moeten ophoesten. De verhoogde OB levert per maand SRD 22 miljoen op indien iedereen dat keurig zal afdragen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering krijgt goedkeuring verhoging omzetbelasting