De regering voert tot en met de dag van de uitvaart van Desi Bouterse een speciaal veiligheidsplan uit in samenwerking met de ordedienst van de Nationale Democratische Partij (NDP). Het plan richt zich op het beschermen van kritieke infrastructuur, het houden van roadblocks en het voorkomen van calamiteiten en mogelijke onrust.
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie gaf tijdens een persconferentie aan dat het veiligheidsplan zich vooral richt op nutsbedrijven en andere vitale infrastructuur. “Er zullen roadblocks worden opgezet in alle districten. De focus ligt op personen met een illegale status en het onderscheppen van vuurwapens, munitie en verboden artikelen. Intelligence speelt een belangrijke rol om vroegtijdig in te kunnen grijpen bij mogelijke incidenten.”
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking uitte zorgen over oproepen vanuit het buitenland, specifiek vanuit Nederland, die volgens hem proberen het land te destabiliseren. “Het is crimineel en laf om vanuit een veilige locatie buiten Suriname berichten te verspreiden die gericht zijn op verstoring van de openbare orde.
Surinamers zijn vredelievend en weten elkaar te vinden. Dit soort acties ondermijnt dat, en het verdient onze aandacht,” aldus Ramdin. Op vragen van de Nederlandse pers benadrukte Ramdin dat dergelijke oproepen via sociale media vaker voorkomen, vaak vanuit anonieme of onbereikbare locaties.
“Dat is destabilisatie in mijn ogen. Het is laf om op die manier te handelen zonder de gevolgen zelf te dragen.” Amoksi gaf aan dat er intensieve afstemming is met de NDP om de activiteiten rond de uitvaart goed te coördineren.
“We doen een beroep op alle Surinamers om deze periode rustig en waardig te laten verlopen. We willen eventuele erupties zoveel mogelijk voorkomen, en we zijn voorbereid om indien nodig op te treden.”
Het veiligheidsplan blijft van kracht tot de begrafenis, met als doel rust en orde in het hele land te waarborgen.