vrijdag 29 maart 2024
28 C
Paramaribo
13.7 C
Amsterdam
0
(0)

Regering identificeert markoesa als potentieel exportgewas

lees ook ...

Saramacca roept dringend op tot bemanning politieposten tege...

Belanghebbenden - waaronder ondernemers, winkeliers, de politieleiding onder aanvoering van de Gewestelijke Politie Commandant (GPC), de districtscommissaris (dc) en diens staf – zijn in Groningen, Sa...

De markoesateelt is door de regering geïdentificeerd als een van de potentiële exportgewassen, die verder ontwikkeld dient te worden. Om dit te kunnen bewerkstelligen worden er momenteel in de districten Coronie en Nickerie 50 voorlichters getraind in alle facetten van de teelt van markoesa. Dit vloeit voort uit het project “Strenghtening of Minor Food Crop Production” welke door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wordt uitgevoerd.

Na de tweedaagse training, die maandag van start is gegaan en verzorgd wordt door deskundigen van de het directoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking (DLOAV) zullen voorlichters kennis opdoen in de markoesateelt. Vervolgens ligt het in de bedoeling om binnen dit project samen met de boeren in het veld 10 proeftuinen op te zetten en vandaar uit zullen praktijktrainingen ontstaan.

De bedoeling van dit project is volgens DLOAV-onderdirecteur, Maitrie Jagroep, de teelt van markoesa nieuw leven in te blazen. De markoesateelt, die voor het grootste deel in de districten Wanica, Saramacca en Nickerie wordt beoefend, is de afgelopen 5 jaren, als gevolg van ziekten en plagen, degenereren van het plantmateriaal en de concurrentie van import pulp uit het buitenland, jaren achtergebleven.

Binnen dit project zal er volgens de onderdirecteur ook het aspect van onderzoek meegenomen worden Met deskundigen uit het zuidelijk buurland Brazilië zullen 3 verschillende variëteiten van markoesa worden binnengehaald om onderzoek te doen naar welke van de variëteiten het best in ons land bloeit. Ook, zullen er trainingen worden verzorgd op het gebied van onderzoek. Er zal een verwerkingsunit worden opgezet die de afzet voor producenten moet garanderen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering identificeert markoesa als potentieel exportgewas