maandag 22 april 2024
30 C
Paramaribo
9.9 C
Amsterdam
4.5
(2)

Regering grijpt in bij koersontwikkeling

lees ook ...

“Oema foe Sranan” 30 april in TBL Cinema

In september 1978 kwam de film “Oema foe Sranan uit” in Nederland. Het is de eerste documentaire over Suriname waarin Sranantongo wordt gesproken. Deze film volgt vier Surinaamse vrouwen namelijk Jett...

De regering zal ingrijpen bij de koersontwikkeling. Zij kijkt daarom uit naar meer leiderschap vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in beteugelen van de koersen. Door de regering-Santokhi is er, op basis van haar verantwoordelijkheid, een clusterteam van ministers aangewezen voor de aanpak van de koersontwikkelingen. Het is de bedoeling dat dit team samen met de monetaire autoriteiten moet komen tot een pakket van uit te voeren activiteiten om de koers te bedwingen.

Op 6 september heeft president Chandrikapersad Santokhi zijn meest recente meeting met dit team gehad. In die vergadering heeft het staatshoofd duidelijk gesteld, dat de diverse actoren met aan het hoofd de CBvS elk hun verantwoordelijkheid zullen moeten innemen om te komen tot een matrix van maatregelen. Deze matrix moet leiden tot een set van maatregelen die integraal zullen worden geïmplementeerd.

De CBvS-governor, Deviezencommissie, cambio´s en het clusterteam van ministers maken allen deel uit van het team. Samen moeten ze komen met gepaste voorstellen. Intussen is reeds het eerste besluit voortgesproten uit de besprekingen. De retentieregeling zal niet alleen voor de goudsector gelden, maar houdt in dat exporteurs alle valuta via lokale banken het land terug in moeten brengen, waarbij 35% van alle exportvaluta beschikbaar wordt voor de lokale banken.

Hierdoor zullen inkomsten uit diverse sectoren direct beschikbaar zijn voor het bankwezen. Oliemaatschappijen en importeurs van onder andere eerste levensbehoeften zullen dus meer vreemde valuta beschikbaar hebben. Dit houdt in dat daar waar de retentieregeling alleen voor de goudsector moest gelden, nu is komen vast te staan dat alle sectoren gebonden zijn aan deze regeling.

De inspanningen zullen pas resultaat tonen bij gelijke inzet van alle spelers. De regering blijft haar deel doen en zorgt ervoor dat uitdagingen van haar kant, zoals het wegvallen van de voorzitter van de Deviezencommissie, worden opgevangen met gepaste oplossingsmodellen.

Woensdag is tijdens de regeringsraad besloten om in te grijpen om de koers te beteugelen. De minister van Financiën en Planning en de governor van de CBvS zullen invulling geven aan deze interventies. Hiermee zal directe verlichting moeten komen in de vraag naar Amerikaanse dollars. Los van de maatregelen in de matrix, de mogelijkheden tot interventie op tafel te leggen. Dit traject zal binnen nauwe consultatie met het IMF worden uitgevoerd.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering grijpt in bij koersontwikkeling