woensdag 24 juli 2024
31 C
Paramaribo
17.4 C
Amsterdam
0
(0)

Regering geschokt over brandstichtingen te Maripaston

lees ook ...

Herinrichting Tata Colin Plein tot Tourist Information &...

Het Tata Colin Plein in Totness, Coronie, zal binnenkort worden omgevormd tot een Tourist Information & Visitor Center. Dit initiatief wordt gerealiseerd door het ministerie van Transport, Communi...

De regering zegt de gewelddadige incidenten die zich op dinsdag 02 mei te Pikin Saron en Maripaston in het district Para hebben voorgedaan, te betreuren. Gewapende mannen opende het vuur op een politiepost en politiemannen. Met boomstammen beladen trucks en andere voertuigen werden in brand gestoken en enkele personen werden gegijzeld. Ook is er tenminste één aanvaller overleden.

Ook op de concessie van NV Grassalco te Maripaston is er vuurwapengeweld geweest. Er vielen ook doden te betreuren na een gewapend treffen met eenheden van veiligheids-diensten. De regering is naar aanleiding van de situatie hedenmiddag in een spoed-onderhoud bijeengekomen met verantwoordelijke ministers en functionarissen van veiligheidsdiensten.

Bij dit overleg waren de ministers Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Krishnakoemarie Mathoera van Defensie, Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) aanwezig alsook districtscommissaris Marlene Joden van Para.

President Santokhi zegt dat de regering er alles aan zal doen om de inbreuk die gepleegd is op de rechtsorde, te herstellen. Hij betreurt het feit dat er doden en gewonden zijn gevallen. De regering zal ervoor zorgen dat die bescherming welke nodig is, gegeven wordt aan de leefgemeenschappen en dat tevens conflicterende issues binnen de gemeenschappen goed en duurzaam opgelost worden.

Het staatshoofd benadrukt dat alle personen die verantwoordelijk zijn voor de aangerichte schade opgespoord en door de justitie ter verantwoording geroepen zullen worden. Tegelijkertijd zal er ook een inventarisatie van de schade opgemaakt worden. “De veiligheidsdiensten, leger en politie en gemengde eenheden doen alles aan de opsporing van personen die verantwoordelijk zijn, maar ook om de orde en rust in het gebied te herstellen, personen die geïsoleerd zijn en ondernemers de nodige bescherming te bieden hun werk te doen.”

Het staatshoofd merkte op dat er de afgelopen periode veel overlegmomenten zijn geweest over concessies die uitgegeven zijn. De GBB-minister en districtscommissaris zullen grondig onderzoek moeten doen naar waar er gronden zijn uitgegeven. Indien grond-uitgiftes ingetrokken zullen moeten worden, zal dat ook gebeuren. Echter moet het, aldus het staatshoofd, niet zo zijn dat er beslissingen genomen worden die indruisen tegen het grondenrechten vraagstuk. Te Maripaston zal Grassalco ervoor moeten zorgen dat de gemeenschap ook de ruimte krijgt tot economische activiteiten.

President Santokhi, die de incidenten schokkend noemde, is van mening dat alle vraagstukken door middel van dialoog en overleg opgelost moeten worden. Hij roep een ieder op om alle informatie waarvoor men beschikt, door te spelen aan autoriteiten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering geschokt over brandstichtingen te Maripaston