maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
0
(0)

Regering geeft huishoudens Brokopondo financiële tegemoetkoming na waterschade

lees ook ...

Wetenschappers AdekUS in Beraad Over Arbeidsvoorwaarden

De Vakvereniging van Wetenschappelijk Personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (VWPU) heeft actie ondernomen door het stopzetten van colleges en examens. De reden achter dit besluit is ...

De regering is begonnen met het uitbetalen van de financiële vergoeding aan huishoudens in het district Brokopondo. Het gaat om de compensatie voor de waterschade als gevolg van de overstromingen in 2022. De presidentiële werkgroep Ontwikkeling Brokopondo heeft zich ingespannen hiervoor. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van het traditioneel gezag van Brokopondo, ondernemers, niet-gouvernementele organisaties en verschillende sectoren die in het district vertegenwoordigd zijn.

De regering is eind vorig jaar gestart met de uitbetaling. Het gaat om een bedrag SRD 3000 per maand met terugwerkende kracht over een periode van zes maanden: juni/juli tot december. Per huishouden zal er een totaalbedrag van SRD 18000 uitgekeerd worden. Hiervan is reeds 25 procent wat neerkomt op SRD 4500 aan een deel van de huishoudens uitbetaald. Het resterend bedrag, te weten SRD 13500, zal in kavels uitgekeerd worden. In het budget zijn ook de landbouwers opgenomen.

Aan hen wordt een eenmalig bedrag van SRD 50.000 uitgekeerd. De bedoeling is dat deze groep ondernemers met de compensatie weer een aanvang kunnen maken met hun landbouwactiviteiten.

Er zal volgens de voorzitter van de werkgroep, Sandino Ratling, eerst worden gewerkt aan het inventariseren van de schade en op basis van wat er aan data beschikbaar was, is er een plan van aanpak geformuleerd. De huishoudens zijn in kaart gebracht en de dorpen waartoe zij behoren. Er is ook gebruik gemaakt van informatie die door de Staatsolie Maatschappij Suriname was verzameld.

“De budgetten zijn overlegd en we hebben besloten dat we zullen beginnen met het uitkeren aan huishoudens,” aldus Ratling, die eraan toevoegt dat ongeveer 200 huishoudens zich hadden geregistreerd.

Door de overstromingen in de periode maart-juni hebben grote gebieden in het district Brokopondo blank gestaan. Veel huishoudens en ondernemers hebben hierdoor schade aan have en goed ondervonden, terwijl bezittingen ook geheel verloren gingen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering geeft huishoudens Brokopondo financiële tegemoetkoming na waterschade