donderdag 30 maart 2023
30 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
0
(0)

Regering gaat voor Woningbouw en Gronduitgifte

lees ook ...

Jenny Simons pleit voor meer vrouwen in de politiek

Jenny Simons, ondervoorzitter van de NDP, roept op tot een grotere vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek. Ze vertelt over haar eerdere samenwerking met politieke partijen om het percentage vro...

De regering-Santokhi/Brunswijk zit al een jaar aan het bewind in Suriname. De behoefte aan woningen is één van de eerste levensbehoeften die de regering ook bezig is aan te pakken. Er is grote woningnood in Suriname. Veel Surinamers zouden heel graag een stukje grond krijgen waar ze volgens de wet recht op hebben, om daar zelf op te bouwen en anderen willen graag een kant en klare woning hebben. De regering blijkt nu onder andere woningbouwprojecten in voorbereiding te hebben.

Tijdens de regeringsraad is er vorige week breedvoerig over dit onderwerp gesproken. Er zijn verschillende gebieden in kaart gebracht, waar er binnenkort een aanvang gemaakt zal worden met bouwen. Het gaat om Voorburg in het district Commewijne, waar er grond en financiering beschikbaar is. De Islamic Development Bank zal hier inkomen met US$ 9000, terwijl de burger US$ 6000 opbrengt. “Als regering zullen wij faciliteiten creëren voor de burger om tegen een redelijke rente geld te kunnen lenen”, zei president Santokhi. Na de openbare inschrijving kan de aannemer starten met het bouwen van de woningen.

Een ander woningenproject is op Noord, waarbij Dalian via de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) voor de woningen zorgt. Vanwege de vele schulden, is dit project vertraagd. Verder zullen de 300 woningen uit een schenking van China, die was vertraagd door een grondkwestie tijdens de vorige regering, worden opgezet in Wanica. Aan de Maystraat is er een terrein geïdentificeerd voor het zetten van woningen. Maar eerst zal de status van het terrein juridisch bekeken worden alvorens te starten met de bouw. Hier zal er volgens een groeimodel gewerkt worden, waarbij men 4-5 jaar zal kunnen wonen om in de tussentijd zelf te bouwen of een woning toegewezen te krijgen, waarna de flats door anderen bewoond kunnen worden.

Er is een clusterteam van ministers samengesteld om gronden te identificeren die al verkaveld zijn om nutsvoorzieningen aan te leggen. Om daarvoor in aanmerking te komen zal er binnenkort een webpagina worden gelanceerd waarbij elke burger zich kan registreren voor een perceel of voor een perceel met woning. Deze webpagina zal gelinkt zijn aan het Grondregistratie en Landinformatie Systeem (Glis), zodat men direct kan uitmaken wie al in het bezit is van een stuk grond.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering gaat voor Woningbouw en Gronduitgifte