zondag 29 januari 2023
27.2 C
Paramaribo
5.4 C
Amsterdam
0
(0)

Regering en Ravaksur bespreken Crisis- en Herstelplan

lees ook ...

Burgers kunnen zich nog online registreren voor babyvoeding

Personen kunnen zich alsnog online registreren voor babyvoeding, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Dit is een tegemoetkoming voor ouders van baby’s die jonger zijn dan 1 jaar. Uit verschillend...

Een delegatie van de regering onder leiding van president Chan Santokhi en zijn deskundigen heeft samen met de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) het Crisis- en Herstelplan op 22 februari besproken. Er is tijdens de bespreking vooral gefocust op het commentaar van Ravaksur op dit document. De regering en haar deskundigen zijn daar uitgebreid op ingegaan en partijen zijn tot een aantal afspraken gekomen, zegt Ravaksur-woordvoerder Armand Zunder.

Het gaat om een uitgebreide bespreking met het staatshoofd, de ministers Armand Achaibersing van Financiën en Planning en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en een team van deskundigen. Er zijn afspraken gemaakt, mede vanwege het feit dat de zorgpunten van de gesprekspartner ook heel duidelijk zijn meegenomen in de besluitvorming.

Als zorgpunten noemt de Ravaksur-woordvoerder de koers op de parallelmarkt die sterk afwijkt van die van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit werkt dan door in het prijssysteem, wat een behoorlijke inflatie heeft veroorzaakt welke zich waarschijnlijk ook dit jaar zal voortzetten. Er zijn volgens Zunder een aantal maatregelen nodig om de inflatie naar beneden te krijgen, omdat de koopkracht van ambtenaren, gepensioneerden en mensen met vaste inkomens wordt aangetast.

Vervolgtraject
“De volgende stappen zijn dat Ravaksur samen met de directeur van de Belastingdienst gaat kijken naar de belastingschijven en naar de vraagstukken van de inkomensverdeling.” Na die gesprekken, komen partijen mogelijk op 6 maart weer bij elkaar voor een nog verdere verdieping op het vraagstuk van de inkomens.

“De president en zijn deskundigen hebben ons ook inzicht gegeven over de weg naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en waarover zij dus al overeenstemming hebben bereikt en waarover ze nog praten”, aldus de woordvoerder.

Hij erkent dat binnen de vakbeweging de meningen over het IMF ietwat verdeeld zijn. Zunder benadrukt dat de economie in een behoorlijke crisis zit. Er is sprake van een voortdurende inkrimping, welke mede door de Covid-19-pandemie is beïnvloed. Ook hierover is van gedachten gewisseld met de regering.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering en Ravaksur bespreken Crisis- en Herstelplan