maandag 15 april 2024
31 C
Paramaribo
5.9 C
Amsterdam
0
(0)

Regering en financiële instanties eens over koersbeheersing

lees ook ...

Het treffen van maatregelen voor het beheersen van de koers zijn noodzakelijk. En hierover zijn de regering en financiële instanties het met elkaar eens. Partijen hebben vrijdag overeenstemming bereikt op het Kabinet van de President. President Chandrikapersad heeft zich samen met verschillende actoren gebogen over oplossingen voor de zorgwekkende koersstijgingen.

Tijdens het overleg zijn er tal van voorstellen gepresenteerd die een bijdrage zullen leveren bij het beheersen van de koers. Waarover partijen het ook met elkaar eens zijn, is dat de retentiemaatregel effectief is. Bovendien heeft de constructieve samenwerking van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in de afgelopen twee jaar een positieve impact gehad op de valutamarkt.

Vanuit de Vereniging van Cambiohouders heeft Remy Bhailal aangegeven, dat er geen bezwaar is om valuta te verkopen aan de banken. Echter is er geen mogelijkheid om hun SRD’s cash te krijgen voor de bedrijfsvoering.

Er zijn verder voorstellen gedaan in het kader van het afromen van contante SRD’s uit de samenleving wat de vraag naar valuta kan doen afnemen. Naast exportverhogende maatregelen is voorgesteld om import verlagende maatregelen in te voeren of over te gaan tot een voorlopige importstop van niet noodzakelijke goederen.

Onjuiste berichtgeving media
Verder is tijdens de bespreking aangegeven, dat de vraag naar valuta in 2022 enorm is toegenomen ten opzichte van 2021. Met een cijfermatig onderbouwing is verder aangegeven, dat door de stijging van brandstofprijzen de vraag naar valuta vanuit de oliemaatschappijen sterk is toegenomen in 2022. Ook de stijging van de prijzen van consumptiegoederen heeft in dit jaar gezorgd voor een toename in de vraag naar valuta.

Bij de CBvS en de commerciële banken bestaat de indruk dat actoren vanuit de informele sector een negatieve druk uitoefenen op de valutamarkt. Ook zorgt de onjuiste berichtgeving in de media over maatregelen voor ruis.

Verder is vanuit de CBvS aangegeven, dat het niet helemaal juist is dat koers is gestegen in de afgelopen twee weken. Als het gaat om de girale bankkoers is deze over de genoemde periode juist met SRD 1.20  gedaald. Het gaat om de cash koers die is toegenomen, dat wordt gestimuleerd of in stand gehouden door actoren buiten de invloedssfeer van de formele instituten.

President Santokhi heeft partijen gevraagd om bestaande beperkingen om gelden bij de lokale banken te storten, weg te werken. Dit zodat de importeurs hun dollars bij de banken kunnen betrekken en er zo ook speculatie voorkomen kan worden. Binnen afzienbare tijd moet het platform maatregelen voorstellen, die ertoe kunnen leiden dat er weer rust komt op de valutamarkt.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering en financiële instanties eens over koersbeheersing