woensdag 8 februari 2023
24.4 C
Paramaribo
-1.3 C
Amsterdam
3
(2)

Regering en De Molen buigen zich over agrarische ontwikkeling

lees ook ...

President Santokhi emphasizes the diplomatic effort during t...

For the heads of diplomatic missions and consulate generals, honorary consuls, representatives of international organizations, and members of the private sector in the Republic of Suriname, the Minist...

De regering en meelmaatschappij De Molen hebben zich gebogen over de agrarische ontwikkeling. Al enkele jaren heeft de meelmaatschappij een integratieproject geschreven als het gaat om de agrarische ontwikkeling van Suriname. Directeur Julio Bhikharie heeft tijdens een meeting op het Kabinet van de President deze plannen gepresenteerd aan een regeringsdelegatie onder leiding van president Chan Santokhi.

Bhikharie zegt dat het project geschreven is vanuit de ervaring van De Molen. Het gaat voornamelijk om het verwerken van lokale grondstoffen naar onze basisvoeding. Er is daarbij een consumententraject en een stukje burgereducatie meegenomen. Er zullen micro-ondernemersprojecten ontwikkeld worden, terwijl ook de distributie naar de consument ondersteund zal worden.

Bhikharie zegt dat aan de regering ook een digitaal platform is gepresenteerd betreffende een betaalsysteem alsook een platform waarbij burgereducatie en ondernemerschap centraal staan. Partijen hebben zich verder gebogen over kip productie.

Een van de belangrijke besproken punten is hoe effectief er met lokale grondstoffen de komende jaren voer geproduceerd kan worden en hoe de consumentenprijzen voor kip stabiel gehouden kunnen worden. Vanuit De Molen is er een traject uitgezet hoe dit te realiseren, namelijk door via bilaterale relaties betaalbare grondstoffen tegen vaste prijzen te importeren.

Er zal worden nagegaan hoe de opbrengsten worden aangewend om grondstoffen, zoals soya lokaal te produceren. Hiervoor zullen outgrowers en lokale ondernemers aangetrokken worden, te weten personen die grond beschikbaar stellen of grond voor deze producties aanvragen. De Molen streeft ernaar al in de eerste helft van dit jaar te starten met tenminste een van deze projecten.

Kleine boeren worden, in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), al geïnteresseerd in het verbouwen van bijgewassen met Europa en de regio als afzetmarkten. Het bedrijf kan vanwege zijn distributiekanalen ondersteunen in het transporteren en afzetten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering en De Molen buigen zich over agrarische ontwikkeling