Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Regering en actoren in Suriname brainstormen over versoepeling coronamaatregelen

Geplaatst

op

Vergadering Regering En Actoren Over Corona. Foto Cds

De regering zal zich maandag in aanwezigheid van president Chan Santokhi verder buigen over de aanpak van het COVID-19-vraagstuk in Suriname. Het staatshoofd zal zich breedvoerig laten informeren over de actuele stand van zaken. Er zijn zondag gesprekken gevoerd met een aantal actoren over de aanpak van het COVID-19-vraagstuk en de gevolgen daarvan voor de samenleving. De gesprekken werden geleid door vicepresident Ronnie Brunswijk, bijgestaan door leden van het Outbreak Management Team. Ook een deel van de ministerraad was tijdens de gesprekken aanwezig.

De regering heeft van gedachten gewisseld met de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Gaming Board, transport- en de horecasector. Er is beraadslaagd over het trekken van een balans tussen de gezondheidszorg en de aandacht voor de economie. Na met deze groepen gesproken te hebben is er binnen het Beleidsteam COVID-19 van gedachten gewisseld over dit vraagstuk.

Uitdaging

De uitdaging is nog steeds het overgaan tot eventueel versoepeling van de maatregelen, het verder oppakken van de economie te midden van de COVID-19-pandemie tegen de achtergrond van de zorgcapaciteit. Uit presentaties van medische deskundigen is gebleken, dat het aantal besmettingen een dalende trend vertoont. Tijdens de meeting waren ook assembleeleden vertegenwoordigd, waarbij zaken zijn aangekaart zoals armoedebestrijding, awareness van het volk, werkloosheid en onderwijs.

Suriname heeft vanaf de COVID-19-update zaterdagavond, zondag 9 coronadoden genoteerd. Het aantal doden is gestegen van 76 naar 85. Er zijn 26 besmettingen erbij gekomen, waardoor het aantal actieve gevallen staat op 767.

Culturu.com

2 Reacties
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Matapika
maandag 7 september 2020 04:55

Economie moet doorgaan. Alleen heel belangrijke moeten door draaien . Parbo bier. Fernandes enz doorgaan

Lunes Armand
maandag 7 september 2020 14:03

De versoepeling moet niet komen vanwege de versoepeling. Want dan zijn wij over 2 wkn wederom in lockdown. De versoepeling zal moeten geschieden op basis van duidelijke verantwoordelijkheids besef van de bevolking die tentoon wordt gespreidt. Anders zijn wij weer bij af en wordt de frustratie groter. De economie lijdt eronder dat klopt. Maar wij zitten nu eenmaal erin. Versoepelen om dan weer strak te trekken zal grotere gevolgen hebben voor de economie. wat versoepelt wordt moet zo blijven. Hopelijk dat de verantwoordelijken een goede evaluatie maken van de situatie en dat een eventuele versoepeling gebaseerd zal zijn op duidelijke… Lees verder »Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen