Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Regering brengt gezondheidszorg dichterbij de samenleving

Geplaatst

op

door

Gezondheidszorg is een recht voor iedereen en de regering Bouterse brengt met het opzetten van streekziekenhuizen deze gezondheidszorg dichter bij de samenleving. Behalve dat het district Marowijne reeds over het Marwina Streekziekenhuis beschikt, wordt binnenkort het Regionaal Streekziekenhuis Wanica opgeleverd. De reeks wordt uitgebreid met het Streekziekenhuis Atjoni voor het district Sipaliwini. Het is de bedoeling dit ziekenhuis, waarvan de bouw in het laatste kwartaal van 2019 van start ging, in april op te leveren.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft onlangs een een oriëntatiebezoek gebracht aan de bouwwerkzaamheden op Atjoni. Volksvertegenwoordiger Silvana Afonsoewa die ook aanwezig was, zegt dat de bouw van de streekziekenhuizen getuigt van daadkracht van deze regering.  Er wordt hard aan gewerkt om de gezondheidszorg in ons land naar een hoger niveau te tillen. Doelend op de recente ontwikkelingen in Boven Suriname, zegt zij dat het taak van de regering is om de kwaliteit, beschikbaarheid en bereikbaarheid van de gezondheidszorg over het gehele land te waarborgen. Daarnaast zullen de ontwikkelingen in de gezondheidszorg de welvaart en het welzijn van Suriname ten goede komen. De streekziekenhuizen bieden naast medische zorg voor burgers ook werkgelegenheid.

Het is een grote noodzaak in ons land om buiten Paramaribo ook medische zorg in andere districten tot stand te brengen. Oost -Suriname – het district Marowijne – beschikt sinds 2017 over het Marwina Streekziekenhuis. Binnenkort hoeven de bewoners van Wanica en omstreken niet meer naar Paramaribo voor ziekenzorg. Het Regionaal Streekziekenhuis Wanica op Vredenburg Serie-B wordt binnenkort opgeleverd.

De ontwikkeling wordt daarna voortgezet met het Streekziekenhuis Atjoni. Momenteel wordt met man en macht gewerkt om het gebouw eind april 2020 op te leveren. Gezien de uitgestrektheid van het binnenland, heeft het transport van zieken over land, water en lucht ook aandacht van de overheid.

Het Bureau van first lady Ingrid Bouterse-Waldring heeft een ambulanceboot compleet met buitenboordmotor geschonken aan de bewoners van Atjoni en omgeving. Het vaartuig is een welkome geste, maar nog lang niet genoeg voor een adequate werkuitvoering. Op het stuk van transportmiddelen in de medische sector heeft Suriname afspraken lopen met Rusland en Zuid-Korea. Zij komen ons land tegemoet met drie ambulancehelikopters en vijf ambulanceboten.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Stichting voor het Kind na vier jaar heropend

Geplaatst

op

door

Na ruim vier jaar gesloten te zijn geweest, heeft de heropening van Stichting voor het Kind (Stivoki) plaatsgevonden. In aanwezigheid van vertegenwoordigers van diverse departementen zoals Volksgezondheid, Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Justitie en Politie, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft de heropening plaatsgevonden. Ook de voorzitter van Stivoki bisschop Karel Choennie, vertegenwoordigers van Stichting SuAid en andere stakeholders waren aanwezig.

Het doel van deze stichting is het opvoeden en begeleiden van kinderen in de leeftijdscategorie 6 tot en met 16 jaar die mishandeld, misbruikt en/of verwaarloosd zijn. “Namens de minister en het ministerie onze complimenten aan eenieder die heeft bijgedragen. Het is een belangrijk moment voor Suriname en het is ook het bewijs van wat je binnen een korte tijd kan bereiken wanneer je iets samendoet”, zei Robert Mohamed, onderdirecteur van het ministerie van Volksgezondheid. Hij vertegenwoordigde minister Antoine Elias.

Stivoki heeft donaties ontvangen. Het gaat om een bedrag van ongeveer SRD 7000 dat afkomstig is van SRA Consultancy, Notariaat J.A. Jadnanansing en Kings Drankenpaleis. Door het departement zijn twee medewerkers ter beschikking gesteld om binnen de stichting te ondersteunen.

Stichtingsvoorzitter Choennie toonde zijn dankbaarheid aan eenieder, die meegeholpen heeft aan de realisatie van het heropenen van het opvangtehuis. Daarnaast benadrukte hij dat het van cruciaal belang is dat de overheid steun biedt aan stichtingen die zich inzetten voor het opvangen en begeleiden van kinderen.

Het renoveren van het opvangtehuis werd gefinancierd door Stichting SuAid, waarvan Giwanni Zeggen de voorzitter is. In het jaar 2018 wist deze stichting SRD 1 miljoen te verzamelen, waardoor het renoveren van dit opvangtehuis mogelijk werd.

In het begin zullen tien meisjes geaccommodeerd worden. Het aantal kinderen dat zij maximaal kunnen accommoderen is 42. Naast het personeel dat ingezet zal worden door het ministerie van Sozavo zullen The daughters of Divine Love uit Nigeria (nonnen uit Nigeria) ook belast worden met het opvoeden van de kinderen binnen het opvangtehuis.

Lees verder

Suriname

IDOS-opiniepeiling: NDP stevent af op een verkiezingsnederlaag

Geplaatst

op

door

Bij de verkiezingen van 25 mei zal de strijd in Paramaribo gaan tussen de NDP en de VHP, meldt het onderzoeksbureau IDOS. Echter komt dit bureau tot de conclusie dat de regerende partij afstevent op een verkiezingsnederlaag. Zowel de NDP als de VHP zijn in Paramaribo, volgens de peiling, goed voor elk vier zetels. De NPS en Abop mogen elk op een zetel rekenen. Zes zetels worden door zwevende kiezers vastgehouden.

De peiling van het IDOS is gedaan tussen 24 januari en 14 februari 2020. Uit dit onderzoek blijkt, dat 84,4 procent van de kiezers ontevreden is over de economische situatie in het land. Verder geeft 77,2 procent aan, dat de huidige situatie waarin Suriname verkeert slechter is dan een jaar geleden. Aan de regering Bouterse-Adhin wordt het gemiddelde cijfer van 4,6 gegeven voor de afgelopen vijf jaar.

Een van de belangrijkste politieke veranderingen, die de regering Bouterse tot stand heeft gebracht, is het verbod dat partijen zich als combinatie voor een verkiezing in kunnen schrijven. Zonder in te gaan op het democratisch gehalte van de wijziging(en), moet wel gesteld worden dat de NDP- regering met dit strategisch besluit ervoor zorgt, dat de macht van het gecombineerd een verkiezing ingaan tegen de NDP danig verzwakt wordt, stelt het IDOS. Uiteraard zijn er volgens het bureau mogelijkheden om hier onderuit te komen middels zogenaamde lijstverbintenissen of simpelweg door met een voor de gelegenheid gecreëerde éénheidspartij aan de komende verkiezingen mee te doen.

In de komende drie maanden zullen de kiezers voor zichzelf moeten uitmaken aan welke partij zij hun stem zullen geven. Door het bureau werd aan de kiezers gevraagd met welke partij zij op dit moment sympatiseren. Als naar de huidige voorkeur van de kiezers in Paramaribo wordt gekeken, dan zullen de NDP, VHP, NPS en de Abop de partijen zijn, die op dit moment een of meerdere zetels in de wacht zullen slepen.

Lees verder

Meest gelezen