maandag 24 juni 2024
24 C
Paramaribo
22.1 C
Amsterdam
0
(0)

Regering boekt aanzienlijke vooruitgang in schuldherschikking

lees ook ...

Verkeersvlaggen overhandigd aan KPS voor verkeersveiligheid

Op 17 juni 2024 ontving de afdeling Verkeer van het Korps Politie Suriname (KPS) acht verkeersvlaggen, gedoneerd door de Lions Club Paramaribo Central met steun van Haukes NV. Deze vlaggen zijn bedoel...

De regering heeft de afgelopen periode grote stappen gezet in het verminderen en herschikken van de aanzienlijke schuldenlast van het land. Door vastberadenheid en intensieve onderhandelingen zijn er meerdere successen geboekt met zowel internationale als binnenlandse schuldeisers.

Een belangrijk resultaat is de herschikking van de schulden bij de Paris Club, bestaande uit Frankrijk, Zweden, Nederland, Israël en Italië, met een totale waarde van 88,4 miljoen euro. Daarnaast is de volledige schuld van US$ 38 miljoen met India herschikt.

Met China Eximbank is in december 2023 een Agreement In Principle bereikt, en op 6 december 2023 werd de herschikking van de internationale euro-obligatielening (Oppenheimer bond) voltooid. De oorspronkelijke schuld van US$ 912 miljoen werd verlaagd naar US$ 660 miljoen, dankzij een schuldverlichting van 29 procent en de uitgifte van extra obligaties.

Een andere belangrijke doorbraak was de afronding van de schuldherschikking met ABN-AMRO Bank op 26 maart 2024, waarbij een schuldverlichting van 25 procent werd bereikt. De onderhandelingen met andere particuliere externe crediteuren zoals ICBC, Credit Suisse en Israël Discount Bank zijn nog steeds gaande.

Ook op het gebied van binnenlandse schulden zijn er aanzienlijke vorderingen gemaakt. Met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) werd op 14 juli 2023 een herstructureringsovereenkomst gesloten voor een geconsolideerde schuld van SRD 8,4 miljard, met een looptijd van 30 jaar en een rente van 9 procent per jaar. De verstrekte voorschotten van SRD 1,9 miljard zijn in 2023 volledig afgewikkeld. Tevens zijn de schulden met infrastructurele aannemers herschikt en enkele schatkistpapieren herbelegd bij verschillende banken.

De regering blijft zich inzetten om het volledige herstructureringsproces met alle buitenlandse schuldeisers in 2025 af te ronden. Dankzij deze inspanningen is er stabilisatie bereikt, waardoor het land klaar is voor verdere groei en ontwikkeling. De regering blijft hard werken om nog meer positieve resultaten voor het land te behalen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering boekt aanzienlijke vooruitgang in schuldherschikking