zaterdag 24 februari 2024
25 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
0
(0)

Regering besluit brandstof te subsidieren

lees ook ...

In de Rechtbank: President Chan vs ondernemer Gerard; Verbod...

Gisteren, woensdag 21 februari, was de rechtszaak in de Rechtbank van Rotterdam, over het veel besproken boek van Gerard van den Bergh, Zaken doen in Suriname, Corruptie op het hoogste niveau. Het boe...

In verband met de effecten van de oorlog in Oekraïne heeft de regering op vrijdag 08 april 2022 in regeringsverband besloten dat de prijs van brandstof tijdelijk zal worden gesubsidieerd. De nieuwe maximum pompprijzen (zie tabel) gaan in op zaterdag 09 april om 0:00 uur.

De subsidie per liter bedraagt SRD 4.37 voor diesel en SRD 1.52 voor unleaded. Deze subsidie is equivalent aan een negatieve government take. Op super wordt er geen subsidie gegeven. Met de subsidie wil de overheid met name de productie-, landbouw- en transportsectoren (die voornamelijk diesel gebruiken) behoeden voor turbulentie op de internationale oliemarkt. De consumenten worden zo ook beschermd tegen hogere prijzen in de winkels.

Tegelijkertijd is het zo dat de goudsector nu hogere inkomsten heeft door de hogere goudprijs ook als gevolg van de oorlog. De goudsector is de grootste afnemer van diesel. Vanuit dit oogpunt is besloten de royalty voor de kleine goudbedrijven te verhogen met 01 procent. Met de grote goudbedrijven zijn reeds gesprekken gevoerd over hun bijdrage.

De brandstofprijzen in Suriname zijn beduidend lager dan in onze buurlanden. Daarom wordt er rekening gehouden met toenemende oliesmokkel naar Guyana en Frans-Guyana. In dat kader is de regering in overleg met de autoriteiten van de grenslanden om in nauwe samenwerking de controle op de rivieren te intensiveren.

De regering werkt in de tussentijd aan een effectiever subsidiesysteem. Op dit moment zijn testen gaande met electronische geld overschrijvingen. Dit systeem is gebaseerd op  subsidies voor personen en zal naar verwachting in de loop van dit jaar worden ingevoerd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering besluit brandstof te subsidieren