maandag 4 maart 2024
25 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
5
(1)

Regering akkoord met nationale vrije dag voor Saramaccaners

lees ook ...

Pearl Playfair leidt gesprekken over mentale gezondheid in N...

In de districtszaal van Nickerie is de langverwachte stakeholdersbijeenkomst plaats, getiteld "Assessment Mentale Gezondheid en Psychosociale Zorg (MHPSS)" gehouden. De bijeenkomst bood een platform v...

De regering is akkoord gegaan met het voorstel van de Saramaccaanse stam om 19 september te verheffen tot nationale vrije dag. Benadrukt wordt dat het om een eenmalige vrije dag gaat. De Saramaccaanse stam herdenkt op 19 september het gegeven dat op deze dag de ondertekening van het vredesverdrag tussen de koloniale overheid en de marrons van Boven-Suriname c.q. Saramacca heeft plaatsgevonden. Het verzoek werd gedaan, omdat het in 2022 precies 260 jaar geleden is dat het historisch gebeuren op het Surinaams grondgebied heeft plaatsgevonden.

Suriname kent als cultuurrijk land een samengesteld volk met diverse achtergronden en origine. Zo is er binnen de groep van Afro-Surinamers, ook de stam der Saramaccaners. Vertegenwoordigers van de “Stichting 19 september 1762” zijn op 5 augustus ontvangen door vertegenwoordigers van het Kabinet van de President van de Republiek Suriname.

De president heeft besloten om het verzoek eenmalig in te willigen. Ingevolge dit besluit zal maandag 19 september 2022 voor dit jaar alleen aan te merken zijn als een bijzondere, met de zondag gelijkgestelde dag, met alle daaraan verbonden rechtsgevolgen en gebruiken. De president is de Saramaccaanse stam erkentelijk voor hun bijdrage aan de Surinaamse gemeenschap.

Ook uit dit deel van de bevolking zijn Surinamers voortgekomen die een blijvende indruk hebben gemaakt op de samenleving. Alle bevolkingsgroepen vormen samen het fundament van ons mooi land.
In het kader van een integrale structurering van de hoogtijdagen zal er ingaande 01 januari 2023 een Nationale Adviescommissie worden ingesteld die integraal advies zal uitbrengen met betrekking tot de nationale vrije dagen, gedenk- en herdenkingsdagen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering akkoord met nationale vrije dag voor Saramaccaners