dinsdag 31 januari 2023
22.7 C
Paramaribo
6.3 C
Amsterdam
4.5
(2)

Regenwoud producten: verleden en toekomst (1)

lees ook ...

Nog geen beloofde verhoging voor AOV’ers en mensen met...

President Chandrikapersad Santokhi beloofde  de stichting Wan Okasi in december 2022 een verhoging van SRD.1.800,- op hun maandelijkse uitkering. De uitkering is 1.750,- . Hetzelfde heeft hij ook aang...

Palmvruchten

Naast souvenirs, zijn er nog vele andere traditionele regenwoudproducten op het gebied van voeding, drank, huid- en haarverzorging alsook medicinale kruiden en kruidenmedicijnen. Het mooie van deze bosproducten is dat zij per vierkante meter 60  tot 100x meer opbrengen dan rondhout wat we nu veel exporteren. Bovendien wordt het bos zo in stand gehouden en niet vernietigd als bij houtkap en goudwinning. Op de Vreedzaammarkt, Brunsi woyo in de volksmond en de Kwakoemarkt en markt Zuid aan de Kankantriestraat, worden de meeste, altijd duurzaam gewonnen regenwoud-producten,  in Paramaribo verkocht. In dit eerste deel een kort overzicht van producten van palmvruchten.

Kleine producenten en/of verkoop(st)ers en markt-verkoop(st)ers verhandelen medicinale kruiden, dranken daarvan, palmoliën zoals kokos, maripa en krappa-olie voor 95% lokale klanten op genoemde markten. Alleen kokosolie uit het kustdistrict Coronie, verzorgend voor huid en haar, is professioneel verpakt ook in Surinaamse Supermarkten en drugstores te koop. Krappa olie, preventief en curatief tegen schimmels en insecten is wel te koop bij drugstores. Er is omstreeks de jaarwisseling bij een Surinaams milieufonds een groot project van 100.000 U$ ingediend door een paar bekende mannelijke Marron ondernemers om van alle bos-palmoliën de ingrediënten te laten onderzoeken en te exporteren met name Amana, maripa, awara (tyotyo-fatu) en de medicinale krappa-olie. Hopelijk komt het project voornamelijk de vrouwelijke producenten ten goede en niet op de eerste plaats de indieners.

De smakelijke palmbessenmoes (superfoods) apodon en ook koemboe worden verkocht te Kwakoe-wowoyo (Bij het Kwakoe standbeeld) en de zogenoemde Brunswijkmarkt. De moes is vers en wordt in plastiek zakjes  vanuit ijsboxen halfgevuld met ijswater verkocht. Bevriezen of anders bewaren gaat ten koste van de smaak. De apodon  en ook de koemboemoes is dikvloeibaar als yoghurt maar zo voedzaam als een maaltijd met name in combinatie met kwak, de donkergele droge cassavekorrels.

Innovatie

Een innovatief product is het dun vloeibare podosiri-sap in 1/3de literflesjes, dat in bepaalde supermarkten te koop is. De smaak is anders en dat kan mogelijk ook liggen aan het conserveringsmiddel erin. In de Wakapasi wordt in een goedlopende cabana Padre Nostro Italiaans ijs verkocht, gemaakt van 20 soorten Surinaams fruit, waaronder ook palmvruchten voor heerlijke podosiri en awara-ice cream. Frans Guyana was ons hierin een veertig jaar voor, want in het hart van hun hoofdstad Cayenne, aan het palmenplein Palmiste, waren in een snackbar deze ice creamsoorten al te koop.  In Brazilië is vooral de podosiri bekend onder de inheemse naam Acai (hier Wassai) en op vele manieren verwerkt, soms zelfs dagelijks gegeten bij de hoofdmaaltijd.  Dit omdat het een superfood is vol ijzer, antioxidanten, B vitaminen, en nog wat mineralen.  Van awara, vol vitamine A, wordt traditioneel awara-oko, gestampte awara gemaakt,  te eten in zoete of zoute combinaties en die wordt wel bevroren bewaard als dat nodig is. Omdat al deze genoemde bosproducten meer lokaal worden verhandeld als het de traditionele producten betreft, vind blijkbaar niemand (Bureau Openbare Gezondheid, BOG bijvoorbeeld), het nodig erop toe te zien hoe ze verpakt worden en dat er etiketten met informatie op komen.

Dit duidt ook op een onderschatting van de potentie van deze huisvlijtproducten uit het bos. Met weemoed doet dit terugdenken aan zaliger onze nationale dichter Dobru (Robin Ravales) die samen met een medische bioloog uit India, Surinaamse kruiden en oliën onderzocht. Hoepel-olie kwam toen uit de bus als de krachtigste aller natuurmedicijnen tegen gewrichtsproblemen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegenwoud producten: verleden en toekomst (1)