woensdag 24 juli 2024
26 C
Paramaribo
19.5 C
Amsterdam
0
(0)

Regens zorgen voor onheil in het binnenland

lees ook ...

Stichting 1 voor 12 zoekt dringend hulp voor 61-jarige Haïti...

Stichting 1 voor 12 is dringend op zoek naar hulp voor de 61-jarige Haïtiaanse man Vilmeney Lotere, die sinds dinsdag 16 juli 2024 in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) ligt na een spoedamputa...

De aanhoudende regens zorgen voor onrust in het binnenland. Dorpen aan de Boven-Suriname, de Tapanahony en de Lawa kampen nu met veel wateroverlast. “Het is nu nog te doen maar niemand weet hoe lang de regen zal aanhouden en hoe hoog het water nog zal stijgen” aldus bootsman Rinaldo Asodanoe van Atjoni. Het heel land heeft extreme neerslag gekregen. Het Tepugebied kent de hoogste meting en wel 106,9 milimeter.

Rivieren staan op het punt uit hun oevers te treden overal. De dorpen Guyaba en Pikin Slee hebben al hiermee te kampen. Een winkelpand en een wachtruimte van het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme op Atjoni zijn hebben nu veel wateroverlast. “De cashpoint-pinautomaat en de honderden zonnepanelen in Guyaba zijn op centimeters verwijderd van het stijgend water”, deelt Asodanoe mee.

Leerkrachten van de openbare school Godo verwachten dat het rivierwater binnenkort de onderwijzerswoningen en schoolgebouwen zal bereiken, als dit doorgaat. Volgens de Meteorologische Dienst Suriname heeft de regen met het natuurverschijnsel La Niña te maken. Daarom is meer neerslag dan normaal. “Dit is niet alleen in Suriname het geval maar ook in andere landen in de regio en de rest van de wereld”, aldus de meteoroloog.

“We zitten nu eigenlijk nog in de kleine droge tijd”, zegt de meteoroloog Samijo. De regentijd zou binnenkort moeten aantreden, maar er is geen hoop op minder neerslag.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegens zorgen voor onheil in het binnenland