maandag 15 april 2024
31 C
Paramaribo
5.9 C
Amsterdam
3
(2)

Regen, natuurramp of zegen?

lees ook ...

Huize Ashiana in gesprek met ministerie over subsidievertrag...

Brenda van Daal, de directeur van Huize Ashiana, heeft opheldering gegeven over de vertraging in de subsidieaanvraag en de ontbrekende documenten die tot onrust hebben geleid bij zowel bewoners als pe...

Dat als gevolg van de regens wateroverlast ontstond en overstromingen in Surinaamse kustplaatsen als Paramaribo heeft het meest te maken met de enige constante natuurramp waarmee Suriname kampt: de incompetente politici met hun family and friends.
Zij houden een stormloop op de Staatskas en de prioriteit: de belangen van land en volk worden overgeslagen. Watersnood maakt dat extra voelbaar.

Regen- Zegen?
Voor de hooggelegen land- en tuinbouwgronden is de regen een zegen, na een heftige droge tijd die naar het zich laat aanzien, maar 6 weken in plaats van 10 weken heeft geduurd. Toch is de regen ook een strop voor de meeste laaggelegen gronden en de landbouwers hebben hun papaya en bacovesbomen in de modder zien vallen, hun watermeloenen verdronken, evenals hun knolgewassen als tayer, cassave en zoete patat Ik zie wel tiny gardens dankzij verhogingen nog overeind staan en enkele hooggelegen erven. Maar de meesten zijn niet zo gelukkig en deze toestand zal groente en fruit, zo essentieel voor de gezondheid, nog meer onbetaalbaar maken.

Scholen gesloten
Hinderlijk en schadelijk was de regen voor de ouders van kinderen die nog school gaan. Sommigen kregen al in de school app groep te lezen, dat het schoolerf onder water lag, dus geen school. Of dat de leerkrachten hun huis niet uitkonden vanwege overstroming van hun erf en soms huis…

Sommige hebben dan wel een half uur snellopen op laarzen achter de rug om pas bij school aangekomen te horen dat de juffies en meesters hun huis niet uitkonden. Op gehoorsafstand van het meldende schoolhoofd werden vette tjoeries gemaakt

Tjoerie is een afkeurend -suck- your- teeth- geluid dat vaak te horen was. Ouders moeten spoedverlof opnemen, kinderen naar werkplaaatsen meenemen, wat productie- en geldverlies ten gevolge heeft…Ook kun je niet iedereen als oppas inschakelen in deze verdorven tijd…
Hetzelfde verhaal bij de studenten en leerlingen die ook niet uit huis konden, want vervoer kon niet door het water rijden.

Jaarlijkse overstroming
Omdat Suriname aan de steeds stijgende zee ligt worden de jaarlijkse overstromingen steeds erger. De watermassa wordt zo groot in Winti Wai bij de Ragoelam dat de wegen een halve tot een meter onder waer lagen en geen verschil tussen de sloten en de grote diepe trenzen te zien was.
Ook Paramaribo Noord: Combe, Rainville, Maretraite, Tourtonne, waren getekend door grote watermassa’s. Op de foto zie je het water hoger dan de gele brug liggen zoals je die hebt als verbinding van de Tourtonnelaan en Anamoestraat, vanuit de Wilhelminastraat op de weg naar Elisabethshof en Blauwgrond enzovoort.

Illustratie slechte politici

Het leek wel Venetië in de meeste buurten in Paramaribo, maar we hebben geen bootjes, dus werkte de overstromingen verlammend op handel, transport, alles. De overstromingen zijn illustratief voor de slechte politici van Suriname.
Watersnood is een jaarlijkse gebeurtenis, maar de 2 academisch geschoolde mannen (waaronder Roland King) die alles van waterbeheersing weten, zijn al decennialang verbannen uit de beleidscirkels, omdat ze niet bij de dan regerende partijen aangesloten zijn. Zucht. Dit soort dingen werken aan de ondergang van Suriname. Want vuil water dat blijft zitten kan een heleboel ziektes met zich mee brengen…Weri tori.

Foto: Facebook wateroverlast Paramaribo Noord

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegen, natuurramp of zegen?