donderdag 28 september 2023
33.1 C
Paramaribo
18.9 C
Amsterdam
0
(0)

Recordaantal van 9.000 ha extra padie ingezaaid dit seizoen

lees ook ...

Twalufu Lo wenst erkenning van graman Banai

De Saamaka Twalufu Lo vraagt erkenning van Frans Banai als granman van de Saramaccaners (Saamaka). Hij werd op 26 augustus met ceremonieën en rituelen als grootopperhoofd der Saramaccaners aangesteld,...

Na jaren van tegenslag door ongunstige klimatologische omstandigheden en overstromingen, hebben rijstboeren dit voorjaar eindelijk positief nieuws te melden. Een totaal van 27.000 ha aan padie is ingezaaid, een stijging van 9.000 ha vergeleken met het vorige seizoen.

De boeren konden hun oogst volledig binnenhalen en hadden ook de mogelijkheid om droge grondbewerking uit te voeren, dankzij de gunstigere omstandigheden. Tegelijkertijd heeft de overheid maatregelen genomen om de droge en natte infrastructuur te onderhouden.

Kleine en middelgrote rijstboeren worden deels gecompenseerd voor de schade veroorzaakt door overstromingen en een rattenplaag in de afgelopen periode, door het verstrekken van ureum. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is druk bezig met het aanpakken van de pompgemalen te Wageningen en Wakay, evenals verschillende kunstwerken, waaronder de Arawara-sluis.

In de diverse polders organiseren boeren zich in coöperaties om vanaf het komende seizoen gebruik te kunnen maken van goedkope kredieten onder gunstige voorwaarden, aangeboden door het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA). Het NOFA-fonds is onlangs opgetopt met 100 miljoen SRD, en begin komend jaar zal het verder versterkt worden.

Minister Parmanand Sewdien van LVV heeft aangegeven dat met deze maatregelen wordt gestreefd naar een uiteindelijke inzaai van meer dan 80.000 hectaren per jaar binnen twee jaar. Dit zal een belangrijke bijdrage leveren aan de “25/25 Vision” van Caricom en tegelijkertijd bijdragen aan het wereldwijd terugdringen van voedselschaarste.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRecordaantal van 9.000 ha extra padie ingezaaid dit seizoen