Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Rechtszaken stapelen zich op door staking griffiers

Geplaatst

op

Doordat de griffiers het werk hebben neergelegd lopen de onbehandelde rechtszaken op in het gerechtsgebouw aan de Fred Derbystraat in Paramaribo. De griffiers willen niet meer werken in het gebouw dat continue lekkages heeft en vies ruikt. Ondertussen komen criminelen op vrije voeten omdat hun zaak niet behandeld kan worden.

Binnen drie dagen zijn er al bijna honderd strafzaken die niet behandeld kunnen worden. Het aantal loopt met de dag op. De griffiers zijn sinds maandag in staking omdat zij niet langer in het gerechtsgebouw aan de Fred Derbystraat willen werken. Zij klagen over stankoverlast en lekkages bij elke regenbui, de situatie is volgens hen onwerkbaar. Gevolg van het stilleggen van hun werkzaamheden is dat de rechtszaken niet kunnen doorgaan. Meerdere zaken die bevel hebben gekregen moeten binnen dertig dagen voor de kantonrechter behandeld worden. Wanneer die termijn verstrijkt zal de verdachte in de zaak niet langer vastgehouden mogen worden. Zo komen mensen onder hun straf uit. Ook bij verdachten van wie de termijn van het vasthouden afloopt gaat het hetzelfde, die mogen zonder uitspraak van rechter niet langer vastgehouden worden en zullen dus in vrijheid gesteld worden. Het niet behandelen van de zaken zorgt ook voor onrust in gevangenissen en schendt ook de mensenrechten. Verdachten hebben nu immers geen zicht op het verloop van hun zaak. Minister Van Dijk-Silos hoopt snel met een oplossing voor deze situatie te komen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen