Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Rechtszaken stapelen zich op door staking griffiers

Geplaatst

op

door

Doordat de griffiers het werk hebben neergelegd lopen de onbehandelde rechtszaken op in het gerechtsgebouw aan de Fred Derbystraat in Paramaribo. De griffiers willen niet meer werken in het gebouw dat continue lekkages heeft en vies ruikt. Ondertussen komen criminelen op vrije voeten omdat hun zaak niet behandeld kan worden.

Binnen drie dagen zijn er al bijna honderd strafzaken die niet behandeld kunnen worden. Het aantal loopt met de dag op. De griffiers zijn sinds maandag in staking omdat zij niet langer in het gerechtsgebouw aan de Fred Derbystraat willen werken. Zij klagen over stankoverlast en lekkages bij elke regenbui, de situatie is volgens hen onwerkbaar. Gevolg van het stilleggen van hun werkzaamheden is dat de rechtszaken niet kunnen doorgaan. Meerdere zaken die bevel hebben gekregen moeten binnen dertig dagen voor de kantonrechter behandeld worden. Wanneer die termijn verstrijkt zal de verdachte in de zaak niet langer vastgehouden mogen worden. Zo komen mensen onder hun straf uit. Ook bij verdachten van wie de termijn van het vasthouden afloopt gaat het hetzelfde, die mogen zonder uitspraak van rechter niet langer vastgehouden worden en zullen dus in vrijheid gesteld worden. Het niet behandelen van de zaken zorgt ook voor onrust in gevangenissen en schendt ook de mensenrechten. Verdachten hebben nu immers geen zicht op het verloop van hun zaak. Minister Van Dijk-Silos hoopt snel met een oplossing voor deze situatie te komen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Regering zal niet opnieuw onderhandelen met Alcoa

Geplaatst

op

door

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in De Nationale Assemblée (DNA) verklaard, dat de regering niet opnieuw zal onderhandelen met Suralco/Alcoa. De regering heeft in het parlement opgeroepen om de debatten over het beëindigen van de 60-jarige Brokopondo Overeenkomst uit de controversiële sfeer te halen. Volgens Akiemboto en zijn collega André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting moeten er geen schuldvragen worden gesteld, maar de discussies op basis van rationale argumenten worden gevoerd.

In de drie maanden van zijn ministerschap zegt Akiemboto vele documenten bestudeerd te hebben. Hij heeft bovendien ook gesprekken gevoerd met de presidentiële onderhandelingscommissie, de commissie van rapporteurs en deskundigen van DNA. De onderhandelingsresultaten bieden volgens de minister een goede basis om de Brokopondo Overeenkomst op basis van wederzijds goedvinden te beëindigen. Volgens Akiemboto heeft de onderhandelingscommissie wel een goede job gedaan.

De regering zal de gemaakte opmerkingen meenemen en enkele zaken scherper formuleren, zegt de NH-topman. Hij benadrukt dat aan het milieuvraagstuk veel aandacht is besteed. Als de overeenkomst alleen als basis was gebruikt bij de onderhandelingen met de multinational, zouden er geen afspraken gemaakt kunnen worden over milieuaangelegenheden. Op basis van de huidige omstandigheden zijn er afspraken gemaakt over het energie- en milieuvraagstuk. 

De vergadering wordt maandag voortgezet in DNA. Dan zijn volksvertegenwoordigers weer in de gelegenheid om vragen te stellen aan de regering.

Lees verder

Suriname

Monteur opgesloten voor verduistering

Geplaatst

op

door

De politie van Santo Dorp heeft de 31-jarige Gregory G. aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie opgesloten voor verduistering. Een benadeelde heeft aangifte gedaan tegen de man aan wie hij zijn voertuig voor reparatie had afgestaan. Hij heeft daarbij een geldbedrag gegeven voor de aanschaf van onderdelen. Daarna is de benadeelde voor enige tijd in het buitenland geweest. Gregory heeft de auto toen verkocht en het geld voor zichzelf gehouden. De benadeelde heeft bij terugkeer aangifte gedaan tegen Gregory van verduistering van zijn voertuig. De politie werkt nu hard aan het opsporen van de koper en het terugvinden van de auto.

Lees verder

Meest gelezen

X