Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Rechtszaak ex-minister Hoefdraad 27 augustus op de rol

Geplaatst

op

Kortgedingrechter Susanna Chu heeft ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën rechtstoegang verleend in de zaak die hij aanhangig heeft gemaakt tegen de staat Suriname, De Nationale Assemblee en het Openbaar Ministerie (OM). De zaak wordt voor de eerste keer op 27 augustus in behandeling genomen. Echter is er tot die tijd voor Hoefdraad geen mogelijkheid in een voorlopige voorziening om het OM ervan te weerhouden hem op basis van een opsporingsverzoek dat nationaal tegen hem is uitgevaardigd te arresteren.

De magistraat heeft om de zaak op 27 augustus in behandeling te nemen  wel enkele voorwaarden gesteld. Het verzoekschrift van de gewezen minister van Financiën met alle producties en aanvullingen zoals de toewijzing van Chu moeten aan procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday worden overhandigd; aan hem persoonlijk of aan een door de pg bij het Hof van Justitie aangewezen functionaris. Dit moet per oproep exploot plaatsvinden, met vermelding van dag en datum en aan wie de stukken zijn afgegeven. 

Volgens de rechter is gezien de aard van deze kwestie en de lijvige producties er geen ruimte voor mondelinge afpleiting en ook niet voor een snelle afconcludeerschema. Chu beslist daarom dat er een tweewekelijkse concludering zal plaatsvinden. Als de zaak op 27 augustus in behandeling wordt genomen, mag de tegenpartij twee weken daarna antwoorden. De advocaat van Hoefdraad mag na twee weken reageren. Twee weken daarna komt de tegenpartij weer aan het woord (dupliek). Na dit proces ligt het aan de rechter om het proces verder af te werken.

Culturu.com

7 Reacties
7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jay
donderdag 13 augustus 2020 05:55

Zal zeker jaren duren. Alles duurt jaren . Als een gewoon normale burger iets doet zit hij al in voorarrest politiecel huis van bewaring voordat je naar de gevangenis gaat. Maar grote vissen rekken en trekken en wachten tot hun dood om echt veroordeeld te worden. Overal ter wereld gebeurt dit. Slim. Wie niet sterk is moet slim zijn.

Rogger
donderdag 13 augustus 2020 14:06

Jay zegt. “Overal ter wereld gebeurt dit. Slim. Wie niet sterk is moet slim zijn.”
Heeft niets met slimheid te maken Jay.
Maar met rechtsongelijkheid.
Heb je geen geld en invloedrijke kenissen dan krijg je geen “eerlijke” berechting en kun je ook jou zaak niet rekken om nog een tijdje uit het gevang te blijven.
Dus niks slim maar erg oneerlijk en meten met twee maten. De rijke bovenlaag helpt elkaar uit de gevangenis te blijven. De gevangenissen en cellenhuizen zitten daarom vol met gewone dag, week of maandloon ontvangers.

Laatst bewerkt op 2 maanden geleden door Rogger
Jhin
donderdag 13 augustus 2020 14:19

Bravo dit gaat volgens de juiste procedure. Ik herhaal een stukje uit het artikel. “Echter is er tot die tijd voor Hoefdraad geen mogelijkheid in een voorlopige voorziening om het OM ervan te weerhouden hem op basis van een opsporingsverzoek dat nationaal tegen hem is uitgevaardigd te arresteren” Het gedoe over het in de tussentijd onmogelijk maken om Hoefdraad te arresteren komt natuurlijk van zijn advocaten Laljie, Dubois en Truideman. Kortgedingrechter Chu heeft daar terecht gelukkig een stokje voor gestoken. Laat Hoefdraad zijn dag in de rechtbank hebben. Het is wenselijk dat Hoefdraad zelf in persoon verschijnt en ook het… Lees verder »

Laatst bewerkt op 2 maanden geleden door Jhin
De waarheid
donderdag 13 augustus 2020 20:18

Ha ha, die Boefdraad, die is zo bang als wat. Hij moet gewoon komen en zich verdedigen maar wel met bewijzen komen. Maar er zijn al mensen die met hem hebben samengewerkt en tegen hem getuigen. Of hij zegt de waarheid of hij zegt dat iedereen liegt behalve hijzelf natuurlijk. Ik maak mij geen zorgen meer, hij gaat gewoon de bak ik. De vraag is alleen wanneer en hoeveel geld en bezittingen er terug gevorderd kunnen worden.Deze man blijft geld kosten want ook de rechter zit er niet voor een fooi. Hoe hebben dit stuk onheil op die positie kunnen… Lees verder »

De waarheid
donderdag 13 augustus 2020 20:33

Zo wil ik hem zien.

Boefdraad-1.jpg
Lunes Armand
vrijdag 14 augustus 2020 03:33

Ze dachten slim te zijn, maar kortgedingrechter heeft ze afgetroeft. Die show die zij voor nu wilden voorkomen gaat gewoon door. Het advies van de advocaten aan Hoefdraad moet zijn, meld je aan. Zij(de advocaten) weten waar hij is en van die info mogen zij Justitie niet onthouden anders zijn ze mede plichtig toch… of niet? Als het bewijs geleverd is dat ik wist waar een gezochte crimineel is, en ik geef het niet door, ben ik mede plichtig toch? wie helpt mij?

Geldwolf
vrijdag 14 augustus 2020 14:52

Een advoaat mag zwijgen over de verblijfplaats van zijn cliént. Of het slim is en gunstig voor zijn cliënt is een ander verhaal. In dit geval zegt de cliënt niet schuldig te zijn en dit te kunnen bewijzen. Waarom blijft zo iemand dan op een geheime plaats zitten? Als het waar is dat het beest Bouterse hem daarmee helpt dat is die wel direct in tsaat van beschuldiging te stellen, want hij is dan die het recht dwars zit. Maar voor het beest Bouterse maakt niet niet meer uit die heeft zijn leven toch al vergooid. Hij kan dan Christen… Lees verder »Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen