maandag 15 juli 2024
24 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
5
(1)

Rechter verklaart verplichte registratie van ambtenaren onrechtmatig

lees ook ...

PRO: Javaanse Nieuwjaarsdag culturele diversiteit

Suriname heeft vandaag de Javaanse Nieuwjaarsdag gevierd. Op deze dag staat men stil bij de culturele verscheidenheid en diversiteit. Zo wordt er gereflecteerd op de rijkdom van de gemeenschappelijke ...

De Werknemers Organisatie van Openbare Werken (WOOW) en een individuele ambtenaar hebben een kortgeding tegen de Staat Suriname en het ministerie van Openbare Werken gewonnen, met betrekking tot de verplichte registratie van ambtenaren. De rechter oordeelde dat de verplichte registratieperiode van 1 oktober 2022 tot en met 28 februari 2023 onrechtmatig was. Hierdoor zijn alle maatregelen die tegen de betrokken ambtenaren waren genomen, zoals het stopzetten van salarissen, opgeschort.

Het vonnis, uitgesproken op 21 juni, kwam nadat de Personeelswet pas op 28 juni 2023 werd aangepast, waardoor de verplichte registratie op dat moment pas een wettelijke basis kreeg. De uitspraak betekent dat de registratie in de eerder genoemde periode geen rechtsgeldigheid had.

Bondsvoorzitter Michael Sallons en advocaat Aashna Kanhai bespraken het vonnis tijdens een persconferentie in Sabor de Lori. Zij hadden op 15 mei namens de bond en de ambtenaar het ministerie van Openbare Werken voor de rechter gedaagd. De eis was om de maatregelen tegen ambtenaren die zich wel of niet hadden geregistreerd tussen 1 oktober 2022 en 28 februari 2023, op te schorten totdat de rechtmatigheid van de registraties in een bodemprocedure was vastgesteld.

De Staat Suriname had betoogd dat de wet met terugwerkende kracht van toepassing zou moeten zijn, maar dit werd door de rechter verworpen. Ook het verzoek van de Staat om de uitspraak uit te stellen werd afgewezen. Met de uitspraak in hun voordeel hebben de bond en de betrokken ambtenaren een belangrijke overwinning behaald.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRechter verklaart verplichte registratie van ambtenaren onrechtmatig