Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Rechter beslist: “Valutawet in Suriname opgeschort”

Geplaatst

op

Amzad Abdoel. Foto Nii

De in De Nationale Assemblee aangenomen valutawet is door de kortgedingrechter opgeschort. Er was door de fracties van de VHP en de NPS een rechtszaak ingediend en zij zijn door de rechter in het gelijk gesteld. De wet is opgeschort totdat in bodemprocedure de zaak wordt beslecht. NDP-fractieleider Amzad Abdoel is verbaasd over de uitspraak van de magistraat.

“Als lid van De Nationale Assemblee en als iemand die tien jaren lang in het parlement wetten maakt, weet ik dat er aan het proces en de procedure die gevolgd is in DNA dat daar niets aan schort.” Hij spreekt van een door het parlement goedgekeurde wet en betwijfelt of een rechter de bevoegdheid heeft om een goedgekeurde wet buiten werking te stellen. “Maar dat moeten de juristen aan ons voorhouden,” zegt Abdoel.

Onbegrijpelijk

Het is voor hem ook onbegrijpelijk dat de rechter heeft beslist dat de wet opgeschort blijft, totdat het Constitutioneel Hof (CH) deze heeft getoetst en hierover een uitspraak heeft gedaan. Abdoel: “Dit is een beetje onbegrijpelijk voor ons omdat eerder we een soortgelijk geval hebben gehad waarbij de rechter een deel van een wet buiten toepassing verklaart vanwege een bepaalde case, maar nu een hele wet buiten werking stelt en zegt dat het Constitutioneel Hof dat moet gaan toetsen.” De parlementariër benadrukt dat er niets schort aan het proces en de procedure die gevolgd zijn in het parlement om te komen tot de valutawet. Hij kijkt uit naar het vonnis zodat juristen dat kunnen bestuderen en nagaan wat de rechter precies heeft besloten.

Abdoel zegt dat ook aan president Desi Bouterse gevraagd zal worden het Constitutioneel Hof daadwerkelijk in te stellen. De Wet Constitutioneel Hof is reeds goedgekeurd en door het staatshoofd bekrachtigd. De leden die dit orgaan zullen bemensen zijn intussen ook al goedgekeurd door het parlement en de voordrachten doorgestuurd naar het staatshoofd.

Aan de president zal gevraagd worden het CH in te stellen zodat niet alleen de valutawet, maar ook andere wetten door haar getoetst kunnen worden. “Anders blijf je aan de gang, en het is voor een ieder duidelijk dat dat wat er gebeurt onbegrijpelijk is,” zegt Abdoel. Hij voegt eraan toe dat Suriname een van de weinige landen is waar er geen controle en toezicht is over de rechterlijke macht. Hij benadrukt dat de wetgevende macht het hoogste college van staat is en de macht om wetten te maken deelt met de regering.

De rechter moet de wetten toepassen, maar hier zie je dat ze delen van wetten buiten werking verklaren, en nu verklaren ze hele wetten buiten werking totdat die door het CH getoetst zijn. Als de rechter denkt dat hij zo een oordeel mag vellen, dat heeft de wetgevende macht volgens de volksvertegenwoordiger dan ook de taak om de regering te vragen het Constitutioneel Hof in te stellen. Zij zal de wetten moeten toetsen zodat of die wel of niet tegen de grondwet zijn. “En dan moet de rechter werken conform de uitspraak van het Constitutioneel Hof”, zegt Abdoel.

Culturu.com

Suriname

Brug Stolkertsijver gesloten om toename COVID-19 in Suriname

Geplaatst

op

Corona Virus

De orde- en veiligheidsmaatregelen om verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan, worden verscherpt. Ingaande vandaag is de brug te Stolkertsijver gesloten voor in- en uitgaand verkeer.

Het COVID-19 Crisis Management Team monitort de recente toename van positieve coronagevallen nauwgezet om zo goed als mogelijk controle te hebben over de situatie.

In Suriname zijn er gisteren twee personen positief getest op het COVID-19-virus, waardoor het aantal COVID-19-positieven komt op 14. Het land telt nu 4 actieve gevallen en 331 personen zijn in quarantaine. Een persoon is overleden, terwijl 9 genezen zijn verklaard.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Binnen enkele uren 14de COVID-19-geval in Suriname

Geplaatst

op

Corona Virus

Voor vandaag alleen zijn twee personen positief getest op het COVID-19-virus. Enkele dagen terug was er ook al een geval. De teller positief geteste personen in Suriname staat op 14. Details over de laatste patiënt zijn niet bekend.

Een persoon uit Albina is op 27 mei positief getest op het virus. De situatie van de 13de persoon is stabiel. Hij is overgebracht naar het Regionaal Ziekenhuis Wanica. De afdeling epidemiologie is nu bezig met verdere contact tracing van deze twee personen. 

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen