dinsdag 21 maart 2023
30 C
Paramaribo
12.3 C
Amsterdam
0
(0)

Rechter beslist: In beslag genomen houtblokken mogen verkocht worden

lees ook ...

Overheid voorkomt wegtrekken zorgpersoneel

Overheidsziekenhuizen melden reeds enige tijd het vertrekken van vooral gespecialiseerde zorgmedewerkers naar het buitenland, de zogeheten brain drain. Deze trek naar het buitenland heeft zodanige vor...

Het Openbaar Ministerie (OM) mag de in april 2021 in beslag genomen houtblokken verkopen. Het gaat om 988 houtblokken die op verdenking van overtreding van de Wet Economische Delicten in beslag zijn genomen. Het OM heeft, terwijl het strafrechtelijk onderzoek gaande is, het besluit genomen over te gaan tot openbare verkoop van deze houtblokken. Het besluit is zaterdag genomen door de kortgedingrechter.

In reactie hierop is namens het bedrijf S. een verzoek ingediend bij de kortgedingrechter, waarbij is aangehaald dat deze met verbazing heeft moeten vernemen dat in opdracht van het OM op kort termijn over zal worden gegaan tot verkoop van de in beslag genomen houtblokken, terwijl het strafrechtelijk onderzoek nog gaande is.

Volgens verzoeker heeft het OM gehandeld in strijd met artikel 103 van het Wetboek van Strafvordering en de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur, daar er voor de verkoop van de in beslag genomen goederen geen machtiging is verleend door de rechter.

Het OM heeft gesteld dat zij wel rechtmatig heeft gehandeld en wel op grond van onder andere het volgende:
– Doordat er niet kon worden nagetrokken vanwaar het hout afkomstig was (en dus zo de illegale status behoudt), blijft de staat eigenaar van voornoemde houtblokken. Immers bedrijf S. heeft niet kunnen hard maken dat de houtblokken een legale status hebben.
– Ingevolge de Memorie van Toelichting op artikel 103 van het Wetboek van Strafvordering mag onder andere tot verkoop worden overgegaan als de voorwerpen onderhevig zijn aan bederf. In dit geval is hiervan ook wel sprake, want de blokken staan in wind en weer en zijn niet op de juiste wijze opgeslagen.

De kortgedingrechter heeft gisteren vonnis gewezen in onderhavige zaak en zij kon zich terugvinden in de zienswijze van het OM en concludeerde dat er geen sprake is van “onrechtmatig handelen”. Door deze uitspraak van de kortgedingrechter kan de openbare verkoop normaal plaatsvinden, meldt het OM.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRechter beslist: In beslag genomen houtblokken mogen verkocht worden