dinsdag 25 juni 2024
25.3 C
Paramaribo
22 C
Amsterdam
5
(1)

Rechten Inheemsen moeten gerespecteerd worden, zegt Tjin Liep Sie

lees ook ...

Verjonging inspectieapparaat: “Eerste ronde selectie s...

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft een streng selectieproces opgezet om nieuwe inspecteurs aan te trekken en de vergrijzing binnen het inspectieapparaat tegen te gaan. ...

Een clusterteam van ministers heeft naar aanleiding van de uit de hand gelopen situatie te Pikin Saron en Maripaston in het district Para, in de avond van 02 mei 2023 een spoed overleg gehad met vertegenwoordigers van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (VIDS).

Het clusterteam bestaat uit de ministers Albert Ramdin van BIBIS, Krishnakoemarie Mathoera van Defensie, Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer. Ook Marlène Joden, districtscommissaris van Para en Humphrey Tjin Liep Shie, adviseur van het Kabinet van de President, waren tijdens dit onderhoud aanwezig.

VIDS-voorzitter, Muriel Fernandes, geeft aan dat zij niet op de hoogte was dat deze situatie zich zou voordoen. Wel geeft zij aan dat dit al een tijdje broedt onder de Inheemse bevolking die het gevoel heeft stiefmoederlijk te worden behandeld. Deze problemen zijn in de spoedvergadering aangekaart. Fernandes betreurt het dat deze situatie zich heeft voorgedaan en dat er doden zijn gevallen. Het protest heeft wel de ruimte gecreëerd voor de dialoog met de regering en dat er nu eindelijk naar hen geluisterd wordt.

“De Inheemse bevolking eist onder meer dat hun rechten gerespecteerd worden en dat domeingronden, uitgegeven aan derden, worden aangepakt” stelde de adviseur van de President, Tjin Liep Shie vast. “De regering heeft met veel begrip gekeken naar dit vraagstuk en een ieder is het erover eens dat dit te lang heeft geduurd. De Inheemsen hebben het gevoel dat zij onvoldoende gerespecteerd worden en daar moet een eind aan moet komen”, gaf de adviseur aan. De vertegenwoordigers van de Inheemse bevolking hebben hun problemen kenbaar gemaakt en hun eisen op tafel gelegd. “De regering neemt dit mee”, benadrukt Tjin Liep Shie.

Binnen twee weken zal een vervolggesprek plaatsvinden nadat is geïnventariseerd welke de woon- en leefgebieden zijn van de Inheemsen. Ook zal gezamenlijk met het ministerie van GBB nagetrokken worden welke gronden binnen deze gebieden aan derden zijn uitgegeven. Hierna zal in overleg beslist worden wat er met deze gronden zal gebeuren.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRechten Inheemsen moeten gerespecteerd worden, zegt Tjin Liep Sie