dinsdag 7 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
0
(0)

“‘Recht en waarheid maken vrij”

lees ook ...

Vijftal moet voor de rechter in zaak begraven vliegtuig

Het Openbaar Ministerie heeft  de verdachten  P.P., R.P. en A.G., die eerder waren aangehouden, en de voortvluchtige J.M. en C.J. gedagvaard om op 15 februari aanstaande voor de rechter te verschijnen...

Roy Baidjnath Panday heeft het einde van zijn carrière bereikt bij het Openbaar Ministerie(OM). Maandag zwaait hij af als procureur-generaal. In zijn laatste ‘pleidooi’ pleitte hij bij president Chandrika Santhoki om nog binnen dit ambtstermijn van hem als president, de rechtspositie van de rechterlijke macht veilig te stellen, zodat deze leden zich beschermd weten.

 De scheidende procureur generaal is onderscheiden tijdens zijn afscheid door de president als Grootofficier in de Ere-Orde van de Palm. Assembleevoorzitter Marinus Bee was aanwezig, hof president Iwan Rasoelbaks, leden van het Hof van Justitie en enkele ministers. De president deelde mee, dat hij  veel respect heeft voor de scheidende pg. “Vaak was uw kracht uw kalmte en het geloof in de schepper.” aldus de president.

Panday hield zijn betoog op het presidentieel paleis tijdens zijn decoratie. Hij pleitte ervoor dat “ook zij die niet de grondwettelijke bescherming genieten, dat die zich beschermd weten. En dat er niet vanuit een politieke hoek onverwachts maatregelen worden getroffen die hun rechtspositie kunnen schaden.” Hij vroeg  de president om voortvarendheid te betrachten op de ingeslagen weg. Het gestarte initiatief om de rechtspositie wettelijk te regelen af te ronden in samenwerking met de ministers en de vice-president. Hij is beschikbaar om een bijdrage te leveren.

Panday haalde in zijn dankwoord het Surinaamse volkslied aan met de woorden “recht en waarheid maken vrij”. Verder benadrukte hij dat  vooral in moeilijke tijden hij hierbij heeft stilgestaan. Hij heeft regelmatig de bijstand van de schepper gevraagd om te komen tot weloverwogen goede besluiten.  “Het is je niet altijd in dank genomen, maar ik stond voor mijn besluit.”  Veel goede momenten heeft hij ook gekend, waarin hij versterkt evenwichtige besluiten kon nemen, “Omdat je die niet voor jezelf neemt, maar voor het instituut van het OM als deel van de rechterlijke macht. Een der pijlers van de Republiek Suriname.”

De pg startte  bij de overheid in 1986 als substituut-griffier van de Griffie der Kantongerechten. Daarna stapte hij over naar het OM. Na de carrièrstappen werd hij hoofdofficier van justitie in februari 2004, aangesteld als advocaat-generaal. Na de pensionering van Soebhas Punwasi werd hij  in 2016 waarnemend pg. Advocaat-generaal Garcia Parasing is de nieuwe   waarnemend pg na de pensionering van Panday volgens de regels.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname"'Recht en waarheid maken vrij"