zondag 23 juni 2024
30 C
Paramaribo
16.1 C
Amsterdam
5
(2)

Recht en Waarheid maken vrij

lees ook ...

In memoriam: Ram Hiralal 85 jaar: Accountant en levensgeniet...

Voor Suriname heeft Ram Hiralal, behalve het eerste Surinaamse accountantsbureau, nuttige service clubs mede opgericht Lions club Parwani, voor Paramaribo, Wanica en Nickerie en een intellectuele geze...

De drie helden, zonen van hermandad: onder inspecteur Jules Blagrove, brigadier Eugene Olieberg en agent Robin Panday hebbben martelingen doorstaan en het met hun kostbare leven moeten bekopen. Deze martelaren werden herdacht 35 jaar na dit drama. (Zonen van Hermandad betekent zonen van de strijdbare broederschap, waarmee de politie wordt bedoeld.)De in Commewijne, buro Tamanredjo werkzame politie onderzocht een grote cocaine zaak. Een ‘moordcommando’ werd op pad gestuurd en de drie latere slachtoffers werden ‘s morgens vroeg van hun bed gerukt.
35 jaar geleden

Gevlucht naar Nederland
“Vijfendertig jaar terug gaan in de geschiedenis van je geboorteland dat je met angst en verdriet hebt achtergelaten is zwaar. Vijfendertig jaar later tasten de nabestaanden nog steeds in het duister over wat precies gebeurd is. Hoe heeft Pa zich de laatste uren van zijn leven gevoeld? Vernederd en mishandeld”. Robertino Blagrove, zoon van slachtoffer, onder inspecteur Jules Blagrove gaf zijn getuigenis namens de familie Blagrove.” Het jaar 1987 was een donker jaar. Het begon als een film, maar zonder happy end. Ik herinner me mijn vader Jules Blagrove als een recht geaard en eerlijk mens, die zijn werk deed zonder aanzien des persoons. En dat heeft hij met zijn leven moeten bekopen”.
Ook de nabestaanden van brigadier Olieberg en agent Panday gaven hun getuigenverklaring waarvan je moet rillen. Twee van de nachtdienst agenten wist weg te rennen. Maar de andere kreeg een schampschot in het zijn gezicht, liet zich vallen en rolde expres in het bloed van Panday en bleef doodstil liggen zodat de daders dachten dat hij dood was. Hij heeft tot de ochtend daar verkleumd en verlamd van angst gelegen. Wat moet hem toen allemaal niet door het hoofd zijn gegaan. Je familie je vrouw en vooral …je kinderen. Je kinderen moeten verder zonder jou. Angst verdriet en pijn laten zich in heel je lichaam voelen.

Moordenaar onbekend
Als zij hadden kunnen bevroeden dat hun onderzoek hen hun leven zou kosten zouden zij er misschien nog zijn denk je… Maar als recht geaarde politiemannen wilden deze zonen van Hermandad hun werk doen. Wat verwacht je dan van een eerlijke politie agent?
Gelukkig waren de twee politieagenten die toen de nachtdienst draaiden gevlucht en hield een zich dood, anders zouden er zes mensen vermoord zijn. Processen verbaal hierover werden na aangifte in de doofpot gestopt.

Schuldgevoel
Ik vraag mij af hoe de daders en hun opdrachtgevers (indien nog in leven) zich voelen wanneer zij het volkslied zingen en de woorden “Recht en waarheid maakt ons vrij” uitspreken. Men moet weten dat daden die men pleegt en waarvoor in de wereld niet gestraft wordt, een moeilijk Karma heeft volgens de hindoes en de winti gelovigen, naar de hel gaat volgens de Koran en de schuld spiritueel betaald gaat moeten worden tot in het vierde nageslacht in het Christelijke geloof.
Alle pijn en verdriet die een ander aangedaan is zal ook gevoeld worden. Dus bezint eer gij begint is de boodschap aan een ieder die zich schuldig maakt of denkt te maken aan het ontnemen van onschuldige mensen hun leven.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeColumnRecht en Waarheid maken vrij