Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Recente ontwikkelingen Plurinationale Staat Bolivia

Geplaatst

op

door

De Regering van de Republiek Suriname verwerpt ten strengste de recente gebeurtenissen in de Plurinationale Staat Bolivia, welke ertoe hebben geleid dat de gekozen President Evo Morales, mede vanwege de ontstane geweldsgolf, gedwongen zijn functie heeft neergelegd.

Conform de richtlijnen waarop haar buitenlandbeleid gestoeld is, roept de Regering op tot het afzien van geweld en moedigt alle relevante partijen aan tot vreedzame dialoog. Op basis van de principes van niet inmenging noch interventie in de binnenlandse aangelegenheden van soevereine staten zoals deze zijn vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname, wordt de internationale gemeenschap opgeroepen, zich te onthouden van elke vorm van inmenging of interventie en het volk van Bolivia alle kansen te gunnen deze crisis zelf te overbruggen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Suriname begint Jaar van de Rat goed

Geplaatst

op

door

Het Jaar van de Rat is goed begonnen voor Suriname. Vernieuwing en vooruitgang zijn enkele kenmerken van de rat. De overname van de Afobakadam en de olie- en gasvondsten op zee zijn enkele voorbeelden, zei president Desi Bouterse bij de traditionele lunch in Kong Ngie Tong Sang. De relatie tussen Suriname en de Volksrepubliek China zal in de komende tijd verder worden verstevigd, benadrukten zowel de regeringsleider als ambassadeur Liu Quan. 

Liu is vol lof over Suriname, het enige land in de regio dat het Chinees Nieuwjaar nationaal viert. “Het vieren van elkaars gebruiken, begrip opbrengen voor elkaars zienswijzen en delen van elkaars keuken, is iets dat Surinamers als normaal ervaren. We zijn misschien een klein land, maar we zijn groot in het slaan van bruggen tussen culturen en geografische gebieden.

Het vieren van het Chinees nieuwjaar is daar een voorbeeld van, het maakt ons uniek”, zei Bouterse. Volgens de regeringsleider is China al enige tijd bezig in de geest van de rat vernieuwing en ontwikkeling te brengen. In de samenwerking met China staat er nog veel te gebeuren. Er worden voorbereidingen getroffen voor onder andere het baggeren van de Surinamerivier. 

Vele prominenten en gewone burgers hebben de lunch bezocht. Naast de lunch in Kong Ngie Tong Sang waren er dit jaar een aantal activiteiten zoals de vuurwerkshow op de WIjdenboschbrug.

Lees verder

Suriname

Binnenlandbewoners worden voorbereid op verkiezingen

Geplaatst

op

door

Binnenlandbewoners worden door het ministerie van Binnenlandse Zaken voorbereid op de verkiezingen van 25 mei. De werkgroep Binnenland van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevindt zich nu op Tepu in het kader van een missie om zaken van dorpsbewoners over de stembusgang in orde te maken. De missie heeft al Boven Suriname, een deel van Brokopondo, het Lawa- en Tapanahonygebied aangedaan.

Marion Zaalman, lid van de werkgroep, zegt tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII) dat er id-kaarten worden aangemaakt en geboorteakten. Verder worden ook mensen geholpen wiens geboorteakten foutief zijn opgemaakt, terwijl zij die niet over zo’n document beschikken in kaart worden gebracht. Hun zaak wordt dan onderzocht in de stad en indien nodig wordt dan een verzoekschrift ingediend. De missies regelen ook verhuizingen zodat de burgers met hun juiste adres in het systeem worden geplaatst. Het controleren van de kiezerslijsten behoort ook tot de mogelijkheden tijdens de missies.

Zaalman benadrukt dat het om een groot aantal dorpen gaat. In het Boven Suriname gebied zijn onder meer de dorpen langs de Pikin Rio en de Grand Rio aangedaan en een deel van Brokopondo, te weten het gebied van Duwatra. Ook het Lawa- en het Tapanahonygebied zijn afgewerkt. Momenteel bevindt de missie zich in Tepu. Nadat Tepu is afgehandeld zal men zich begeven naar Cottica aan de Lawa, een dorp dat reeds was aangedaan, maar vanwege het inadequate telefoon/internetbereik toen, konden er geen id-kaarten worden aangemaakt. Zaalman benadrukt dat ook de bewoners van dit dorp in de gelegenheid gesteld zullen worden hun zaken in orde te maken. Op Palumeu bevindt zich ook een missie van Binnenlandse Zaken. Deze groep zal daarna het dorp Apetina bezoeken.

Volgens Zaalman verlopen de missies heel vlot. Ze zegt dat een grote groep personen zich heeft aangemeld om geholpen te worden. De missie zet zich van ‘s morgens tot laat in de avond in om id-kaarten of andere zaken voor de bewoners af te handelen.

Lees verder

Meest gelezen